Στη νέα της Συνοδική Περίοδο, την 167η, εισέρχεται από σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να συνεδριάσει έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

Οι νέα σύνθεση της ΔΙΣ περιλαμβάνει παλαιούς στην Ιεραρχία Αρχιερείς, αλλά και Μητροπολίτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.

Αναλυτικότερα η νέα σύνθεση της ΔΙΣ έχει ως εξής:

Πρόεδρος:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

1. Ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ.

2. Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.

3. Ο Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.

4. Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

5. Ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος.

6. Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

7. Ο Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος.

8. Ο Ιωαννίνων Μάξιμος.

9. Ο Ελασσώνος Χαρίτων.

10. Ο Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος.

11. Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος.

12. Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός.

Αρχιγραμματεύς:

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Η ΔΙΣ αναμένεται μετά την τέλεση της ειδικής ακολουθίας για την έναρξη της νέας Συνοδικής Περιόδου να ασχοληθεί με θέματα τα οποία έχουν οριστεί στην Ημερήσια Διάταξη.

Οι ταυτότητες
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, αφετηρία των συζητήσεως αναμένεται να είναι το τρέχον ζήτημα της επικαιρότητας που αφορά την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Μετά και το χρονικό όριο που έχει θέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την έναρξη της διαδικασίας στις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά και την δήλωση προ ολίγον ημερών του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με σύνεση και φρόνηση, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση μέσα από Συνοδική Εγκύκλιο.

Διαβάστε επίσης: Νηφάλιο μήνυμα Ιερώνυμου για τις ταυτότητες: “Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση”

Πρώτιστο μέλημα, πάντως, είναι η διατήρηση της ενότητας μέσα στο ποίμνιο και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η Εκκλησία. Για το ζήτημα έχουν τοποθετηθεί και Ιεράρχες είτε μέσα από την αρθρογραφία είτε μέσα από τα κηρύγματά τους τονίζοντας ότι πρέπει να αναμένουμε την Συνοδική απόφαση έχοντας εμπιστοσύνη στην Εκκλησία. Στόχος παραμένει η αποφυγή του διχασμού κάτι άλλωστε που είχε τονιστεί και στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης ΔΙΣ τον μήνα Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης: ΔΙΣ: Όχι σε διχαστικές ενέργειες για τις νέες

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση τόσο δια του αρμόδιου Υπουργού κ. Γιάννη Οικονόμου όσο και δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παύλου Μαρινάκη έχει τονίσει ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος από τις νέες ταυτότητες. Μάλιστα, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μορφή ερωταποκρίσεων. Στο ερώτημα εάν “θα αναγράφονται πληροφορίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος στο νέο δελτίο ταυτότητας που θίγουν την πίστη”, δίνεται η απάντηση ότι: “Η σύνδεση του νέου δελτίου ταυτότητας με τη χριστιανική πίστη αποτελεί στυγνή καπηλεία και παραχάραξη της Ορθοδοξίας. Η έκδοση τους δεν άπτεται στο ελάχιστο του πυρήνα τόσο της χριστιανοσύνης, όσο και οποιουδήποτε άλλου δόγματος και θρησκεύματος. Το δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα διοικητικό έγγραφο και δεν αναγράφεται καμία πληροφορία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα θέμα που σχετίζεται με το όποιο θρησκευτικό προσανατολισμό και ευαισθησία των πολιτών”.

Δείτε ακόμη: Ο Γιάννης Οικονόμου για τη σύνδεση των νέων ταυτοτήτων με την Ορθοδοξία

Άλλα θέματα
Εκτός από τις ταυτότητες στην επικαιρότητα είναι και οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας μας φέτος το καλοκαίρι. Μετά την δέηση που αναπεύμφθηκε σε όλους τους ναούς την Κυριακή 27 Αυγούστου αναμένεται να δούμε αν η ΔΙΣ θα λάβει και κάποιο άλλο μέτρο στήριξης για όσους επλήγησαν ή εάν θα τοποθετηθεί εκ νέου για την τεράστια καταστροφή που υπέστη ο φυσικός περιβαλλοντικός πλούτος της πατρίδας μας με τελευταίο παράδειγμα τις πολυήμερες φωτιές στον Έβρο.

Όσο αφορά την επόμενη ημέρα των παραιτήσεων στις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης αναμένεται να δούμε εάν θα οριστούν Τοποτηρητές σε αυτές τις Ιερές Μητροπόλεις.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η παρούσα σύνθεση της ΔΙΣ θα κληθεί να αντιμετωπίσει και όσα τυχόν ζητήματα προκύψουν κατά την θητεία της η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2024.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.