Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας στο Πρέσοβ της Σλοβακίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος παρουσίασε έκθεση σχετικά με τα πεπραγμένα της μεικτής διεθνούς επιτροπής θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 31 Μαΐου – 8 Ιουνίου 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν επίσης για τη συμμετοχή της νεολαίας της τοπικής Εκκλησίας στην 7η διεθνή συνάντηση Ορθοδόξων νέων που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 31 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου 2023 στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Η Ιερά Σύνοδος επίσης ενημερώθηκε για την έκθεση του Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως κ. Γεωργίου σχετικά με τις δραστηριότητες της Επιτροπής Εργασίας για την Τροποποίηση του Συντάγματος της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας και αποδέχθηκε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου αυτής της επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ κ. Ράστισλαβ ενημέρωσε τα μέλη της για το περιεχόμενο των επιστολών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με τις οποίες αναγγέλλει την καθαίρεση δύο κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Πρεσβύτεροι Φίλιππος Μούσης και Ελευθέριος Τάτσης) για σοβαρά κανονικά παραπτώματα, καθώς και για μια σειρά αγιοκατατάξεων.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν επιστολές του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλου, του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου και του Μητροπολίτη Μπορίσπολ κ. Αντωνίου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, «όλες αυτές οι επιστολές στάλθηκαν σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης εναντίον του κλήρου και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Με αυτό το σκεπτικό τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους. Υπενθυμίζουν ότι σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία δεν επιτρέπεται η παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και ο περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού, εξαναγκασμού και παρενόχλησης είναι ανάρμοστη και απαράδεκτη».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.