Η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία συνεχίζει τις μαζώξεις τους ενάντια του Οικουμενικού Πατριάρχη. Παρά το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δίνοντας τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, δεν έκανε κάτι διαφορετικό από όταν παραχώρησε την αυτοκεφαλία σε άλλες Εκκλησίες (Πολωνία, Γεωργία, Σερβία κ.ά), στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία συνεχίζουν να τον κατηγορούν για τη δήθεν «παραβίαση της αρχής της συνοδικότητας».

Όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου αυτής της εκκλησιαστικής δομής, άλλη μια «επιστημονική ημερίδα» που είχε στόχο να πλήξει το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου στο Χάρκοβο. Η εκδήλωση είχε ως τίτλο «Επίκαιρα προβλήματα σύγχρονης παγκόσμιας Ορθοδοξίας» και -σύμφωνα με τους διοργανωτές- στόχευε στη «βαθιά θεολογική και ιστορική διερεύνηση της συγκεκριμένης θεματολογίας».

Από θεολογικής πλευράς, το θέμα της παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία δεν είναι κάτι αμφιλεγόμενο ή περίπλοκο, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί από το παράρτημα του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε το αυτοκέφαλο αποκλειστικά στις πρώην επισκοπές του και δεν χρειαζόταν συνοδική εξέταση του θέματος, καθώς είχε το δικαίωμα να διαθέτει τις δικές του επισκοπές και μητροπόλεις. Υπέρ αυτού μαρτυρούν και ιστορικά προηγούμενα, και όπως μας υπενθύμισε ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην περίπτωση της παραχώρησης του Τόμου στην Ουκρανική Εκκλησία, ενήργησε όπως και οι προκάτοχοί του σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε στη Μητρόπολη Κιέβου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία ιδρύθηκε κατά το βάπτισμα των Ρως, τον Τόμο αυτοκεφαλίας. Είχε προηγηθεί η Ενωτική Σύνοδος, την οποία η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία αγνόησε εντελώς. Τώρα οι ίδιοι μιλούν για «διάσπαση».

Η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία δεν θέλει να απαλλαγεί από το προτεκτοράτο του Κρεμλίνου και δεν θέλει να ενωθεί σε μια ενιαία Τοπική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Θέλουν, πάση θυσία, να σταματήσουν τη μετάβαση των ενοριών και να διατηρήσουν την παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Είναι επίσης επωφελές για τη Ρωσία, η οποία θέλει να διατηρήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Ουκρανία και χρησιμοποιεί τον εκκλησιαστικό μηχανισμό για το σκοπό αυτό. Φυσικά, η Ρωσική Ομοσπονδία, που κατέλαβε την Κριμαία και ορισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγάνσκ, θα ενδιαφέρεται να έχει το δικό της δίκτυο με ιεροκήρυκες του «ρωσικής κόσμου» σε όλη την Ουκρανία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να μην ευλογήσουν την υπεράσπιση της πατρίδας, να αποθαρρύνουν τους Ουκρανούς ή να δημιουργήσουν άλλα εμπόδια, όπως συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Τέτοιοι «ευγενικοί πατέρες» στα μετόπισθεν της ουκρανικής άμυνας.

Στις εργασίες του στρογγυλού τραπεζιού στο Χάρκοβο προΐστατο ο πρύτανης της Θεολογικής σχολής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας Ονούφριος (Λέγκιι). Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Θεολογικής σχολής του Κιέβου ενώ η εκδήλωση έγινε με την ευλογία του επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Ονούφριου (Μπερεζόφσκι). Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τον «Τίτλο Οικουμενικός Πατριάρχης» και «ερευνούσαν» από που προήλθε αυτός ο τίτλος. Δεν αποφεύχθηκαν και οι εντελώς φιλο-ρωσικές θέσεις όσον αφορά το «σχίσμα» ενώ αγνοήθηκε εντελώς το θέμα της αρπαγής της Μητρόπολης του Κιέβου από το Πατριαρχείο Μόσχας μετά το 1686

Στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία δεν ντρέπονται να ομιλούν για ενότητα της Ορθοδοξίας την ώρα που εκείνοι και το Πατριαρχείο Μόσχας παραβίασαν αυτή την ενότητα διακόπτοντας τη ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.