Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν το διάστημα 6 έως 16 Μαΐου στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της περιοχής.

Την Τρίτη 16 Μαΐου μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ”Από τη Μακρινίτσα… στους Αγίους Τόπους”.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων μεταμορφώθηκαν σε “προσκυνητές” και με τη βοήθεια ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού ξεκίνησαν από τη Μακρινίτσα με προορισμό τα Ιεροσόλυμα.

Την ίδια ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Μετσόβου ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας.

Το Σάββατο 13 Μαΐου, το Μουσείο Μακρινίτσας υποδέχθηκε μέλη του κατηχητικού του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας.

Όλοι οι επισκέπτες, με επικεφαλής τον εφημέριο του Ναού, π. Δημήτριο Σκαρμούτσο, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου γνώρισαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας.

Μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου επισκέφθηκαν την Δευτέρα 15 Μαΐου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο μας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μια εικόνα… χίλιες λέξεις”. που είναι αφιερωμένο στην τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, δημιούργησαν την δική τους βυζαντινή εικόνα.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας υποδέχθηκε μέλη του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο: ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μύνστερ. Οι επισκέπτες γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα και θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας και του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων και την Πέμπτη 11 Μαΐου μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Εχεδώρου Σίνδου Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου μας.

Την ίδια ημέρα, μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο ”Από τη Μακρινίτσα… στους Αγίους Τόπους”.
Γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στο ταξίδι των Προσκυνητών προς τους Αγίους τόπους. Τα παιδιά θαύμασαν τα τρία μεγάλων διαστάσεων Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων στη συλλογή του μουσείου και παρατήρησαν τις σκηνές που απεικονίζουν την τοπογραφία των ιερών προσκυνημάτων που σχετίζονται με τη ζωή του Χριστού.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων μεταμορφώθηκαν σε “προσκυνητές” και με τη βοήθεια ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού ξεκίνησαν από τη Μακρινίτσα με προορισμό τα Ιεροσόλυμα.

Την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 το μουσείο μας υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας. Οι επισκέπτες γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου.

Την ίδια ημέρα, μαθητές από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο ‘’ΑΡΤΟΣ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ’’.

Συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην σπουδαιότητα του άρτου και του σιταριού, στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας αλλά και στις ευαγγελικές διηγήσεις και στη διδασκαλία του Κυρίου μας.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών ζύμωσαν τα δικά τους πρόσφορα και τα έψησαν στον παραδοσιακό φούρνο στην πλατεία της Μακρινίτσας.

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Ταύρου Αττικής, την Κυριακή 7 Μαΐου μαθητές και εκπαιδευτικοί του 11ου Δημοτικού σχολείου Κατερίνης και του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Πύλης Τρικάλων ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας απευθύνει πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα της περιοχής μας να επισκεφθούν την όμορφη και γραφική Μακρινίτσα, να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και να συμμετάσχουν σε ένα από τα 6 εκπαιδευτικά προγράμματά του.

Υπενθυμίζεται ότι το ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι:

Από την Δευτέρα έως και την Κυριακή 10:00 π.μ. – 6.00 μ.μ.

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις, δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κ. Γκαραγκούνη Καλλιόπη καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το απόγευμα.
Στοιχεία επικοινωνίας 2428090016, 6978668632

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.