Συνεχίζεται το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης, το οποίο έφθασε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού. Εκατοντάδες προσκυνητές καταφθάνουν στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου στο Επισκοπειό Λευκωσίας, για να λάβουν την ευλογία της Παναγίας, να Της εναποθέσουν τους στεναγμούς και τα προβλήματά τους και να ζητήσουν τη μεσιτεία Της προς τον Υιό και Θεό.

Κεντρική φωτογραφία Ραφαήλ Γεωργιάδης
Καθημερινά τελούνται ιερές ακολουθίες (πρωί Θεία Λειτουργία, παρακλήσεις ανά μία ώρα από τις 10.30 – 4.30 μ.μ και το βράδυ αγρυπνία).

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώπιον της Αγίας Ζώνης, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Ιωάννη Κρόκου.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Ιερομόναχος Μάξιμος Βατοπαιδινός, επικεφαλής της συνοδείας της Αγίας Ζώνης, ο Αρχιμανδρίτης Ηρακλείδιος Κλεάνθους, ο Ιερομόναχος Ησαΐας, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Μαρίνος Παπαχριστοδούλου και Μάριος Ιωαννίδης, ο Πρεσβύτερος Κυριάκος Ευθυμίου και οι Ιεροδιάκονοι Ραφαήλ, Άνθιμος και Έλενος.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία:

Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής υποδέχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, το μοναδικό Θεομητορικό κειμήλιο που διασώζεται από την επίγεια ζωή της Παναγίας.

Την Τιμία Ζώνη κόμισε στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής εκ μέρους της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, ο Ιερομόναχος Μάξιμος Βατοπαιδινός με τη συνοδεία Βατοπαιδινών Πατέρων, και υποδέχθηκαν ο οικείος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, οι ευγενώς προσκληθέντες, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιέρι κ. Πανάρετος.

Το Θεομητορικό Κειμήλιο θα παραμείνει στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής έως και την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 1:00 μ.μ. προς προσκύνηση του πιστού λαού.

Η πρώτη Ιερά Αγρυπνία ενώπιον της Αγίας Ζώνης
Το βράδυ της Παρασκευής 23ης Φεβρουαρίου 2024 τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου.

Στην Ιερά Αγρυπνία τέθηκε σε προσκύνημα η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην επίγεια ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου.

«Αξιώθηκε από τη νηπιακή της ηλικία να αφιερωθεί στα Άγια των Αγίων και εκεί να προετοιμαστεί με νουθεσία Κύριου μέσα από τις θείες Γραφές αλλά και μέσα από την προσευχή και την προσήλωση στο θέλημα του Θεού, να προετοιμαστεί σωματικά, ψυχικά και πνευματικά, ολοκληρωτικά, για να υπηρετήσει το μέγα μυστήριο της σωτηρίας, το μεγα μυστήριο της Θείας Οικονομίας, για τη σωτηρία του ανθρώπου και του σύμπαντος κόσμου. Ποιο είναι αυτό το μυστήριο; Το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος.

Η μόνη αξία από το ανθρώπινο γένος να φέρει το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς. Η Παναγία, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πραγματικά μεταμορφώθηκε μέσα στη δόξα του Θεού. Είναι ο πρώτος άνθρωπος, που γνώρισε τη θέωση πραγματικά.

Γι’ αυτό και η Παναγία φέρει κάποια σύμβολα, τα οποία είναι ακαταμάχητα σύμβολα. Το πρώτο είναι το αειπάρθενο της Παναγίας, που δείχνει ακριβώς αυτή τη μεταβολή που δέχθηκε η Παναγία, δεχόμενη μέσα της τη μεταμόρφωση την έκανε να εισέλθει στα Άγια των Αγίων και από εκεί να πρεσβεύει για τη σωτηρία του κόσμου.

Το δεύτερο ότι η Παναγία δεν μπόρεσε να κρατηθεί από το θάνατο, αλλά ανέστη και μετέστη στους ουρανούς. Και ζώσα στους ουρανούς μεταλαμβάνει των μεγάλων πνευματικών χαρισμάτων μεταξύ αυτών και της πανταχού παρουσίας της, αλλά και τη δυνατότητα να στέκεται μπροστά στο υπερουράνιο θυσιαστήριο και να πρεσβεύει για τη σωτηρία του κόσμου.

Το τρίτο σύμβολο είναι όπως μετεμορφώθη ο Χριστός, έτσι μετεμορφώθη και η Παναγία και αυτός είναι και ο προορισμός του ανθρώπου, ο δοξασμός του ανθρώπου», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Διαβάστε αναλυτικά: Πρώτη Αγρυπνία ενώπιον της Αγίας Ζώνης στην Ι. Μ. Ταμασού ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την Ιερά Αγρυπνία:

Η υποδοχή της Τιμίας Ζώνης
Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής υποδέχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου το μοναδικό Θεομητορικό κειμήλιο που διασώζεται από την επίγεια ζωή της Παναγίας, με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια παρουσία του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των δημοτικών σχολείων της περιοχής, των οργανωμένων συνόλων, αλλά και πλήθους πιστών που προσήλθαν για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη.

Μετά την υποδοχή η ιερή πομπή κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλου Ανδρέου, όπου τελέστηκε Δοξολογία και δέηση.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την υποδοχή της Αγίας Ζώνης, τη λιτανευτική πομπή, τη Δοξολογία και τη δέηση:

Μετά το πέρας της σύντομης ακολουθίας απηύθυνε προσφώνηση ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθώς και τη συνοδεία του με επικεφαλή τον Ιερομόναχο Μάξιμο. Εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Μητροπολίτης Ταμασού προσέφερε στον π. Μάξιμο ένα περίτεχνο επιστήθιο σταυρό.

Στην αντιφώνησή του ο π. Μάξιμος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Θεομητορικού ιερού κειμηλίου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την υποδοχή που επεφύλαξε κλήρος και λαός προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Παρέστησαν οι Υπουργοί Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξης Βαφεάδης, και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, κ. Δημήτρης Δημητρίου, εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας, οι βουλευτές ΕΔΕΚ, κ. Ανδρέας Αποστόλου, και ΔΗΠΑ, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Μάριος Παναγίδης, οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Λακατάμειας, κα Φωτούλα Χατζήπαπα, Λατσιών, κ. Χρίστος Πιτταράς, Τσερίου, κ. Σταύρος Μιχαήλ, Ακανθούς, κα Ελένη Χατζημιχαήλ, Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, ο Αρχιπύραρχος κ. Νίκος Λογγίνος, ο Υποπύραρχος, κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κ. Παναγιώτης Αντωνίου, Θρονικοί Επίτροποι, Κοινοτάρχες, οργανωμένα σύνολα, οι Χριστιανικοί Σύνδεσμοι Γυναικών της Μητροπόλεως, μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σχολείων της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού με τα σχολικά λάβαρα και πλήθος κόσμου.

Πρόγραμμα
Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στον περίβολο της Μητροπόλεως Ταμασού.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος θα συλλειτουργήσει με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου στο Επισκοπειό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.