Η σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που ονομάζονται και Ταξιάρχες γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου. Οι Αρχάγγελοι εικονίζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται Αρχάγγελος στην Αγία Γραφή. Το όνομά του σημαίνει “Ποιός Είναι Όμοιος του Θεού;”.

Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ υπήρξε ο επικεφαλής των Αγγελικών Ταγμάτων του Θεού. Στην Παλαιά Διαθήκη εμφανίζεται από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου. Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ ότι πρέπει να θυσιάσει το γιο του Ισαάκ και εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η παράδοση λέει ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε στον Μανταμάδο της Λέσβου, στην προσπάθειά του να διαφυλάξει την μονή της περιοχής.

Αρχάγγελος Γαβριήλ

Το όνομά του σημαίνει “ο Θεός είναι η δύναμή μου” και είναι ένας από τους λίγους Αγγέλους που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο Άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ και στην γυναίκα του, και της ανήγγειλε πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Εμφανίστηκε στον ιερέα Ζαχαρία, αναγγέλοντάς του πως θα αποκτήσει γιο, τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Επίσης, έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία, της γέννησης του Ιησού. Ό ίδιος παρουσιάστηκε στους βοσκούς και αργότερα, ανήγγειλε στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο.

Αναφορές γίνονται όμως και στο Κοράνιο για τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως μετέφερε με εντολή του Αλλάχ το Κοράνιο στον προφήτη Μωάμεθ, μέσω οράματος.

Τι ακριβώς τιμούμε στην γιορτή τους;

Από τα 10 τάγματα των Αγγέλων του Θεού, ο Εωσφόρος ήταν επικεφαλής στο δέκατο. Ο Εωσφόρος ήταν κι εκείνος άγγελος του Θεού. Όμως, η υπερηφάνεια και η αλαζονεία του, τον έκαναν να απομακρυνθεί από τον Κύριο, παρασύροντας κι άλλους Αγγέλους μαζί του. Εκείνη τη μέρα, μαζεύτηκαν όλα τα υπόλοιπα Ουράνια Αγγελικά Τάγματα και ομολόγησαν την πίστη τους στον Θεό. Τη σύναξη αυτή την αγγέλων και την ομολογία της πίστης του στον Θεό, τιμάμε τη μέρα αυτή.

Είναι προστάτες της πολεμικής μας αεροπορίας.

Παράδοση

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή ότι μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Στη Θράκη, ο κόσμος δεν αφήνει ανήμερα της γιορτής τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος τους πάρει μαζί του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.