Παναγία Νησιώτισσας στην Φολέγανδρο: Το κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγιάς της Νησιώτισσας βρίσκεται στα νότια της Άνω Μεριάς στην Φολέγανδρο.

Σύναξη της Παναγίας Νησιώτισσας στην Φολέγανδρο-26 Δεκεμβρίου

Από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την Άνω Μεριά στρίβουμε αριστερά 300 μέτρα μετά τον Άγιο Ανδρέα, στον στενό τσιμεντόδρομο. Ο δρόμος συνεχίζει για 450 μέτρα και στην συνεχίζει σαν χωματόδρομος για άλλα 450μ. Στα μισά της διαδρομής, νότια στο βάθος, ξεχωρίζει το φανάρι του φάρου της Ασπροπούντας. Ο δρόμος σταματά πριν το εκκλησάκι, που βρίσκεται μέσα σε περιφραγμένο κτήμα, και θα πρέπει να προσέξουμε για να βρούμε την είσοδο για το μονοπατάκι που θα μας οδηγήσει σε αυτό.

Το εκκλησάκι κτίσθηκε με ιδιωτική δωρεά το 1965 μ.Χ. από τον Γεώργιο Σταματίου Μαρινάκη. Αρχικά υπήρχε ένα κατεστραμμένο εκκλησάκι μέσα στο χωράφι το οποίο ανοικοδομήθηκε μετά από ένα όραμα που είχε ο Γεώργιος Μαρινάκης. Συγκεκριμένα, η Παναγία του παρουσιάστηκε στον ύπνο του με μαύρα ρούχα και ταλαιπωρημένη και του ζήτησε να της φτιάξει το σπίτι της. Εκείνος της εξέφρασε την απορία του για το παρουσιαστικό και τα ρούχα της και τότε το δέρμα της έγινε πάλλευκο και τα ρούχα της χρυσά. Κατόπιν επειδή ο ίδιος ήταν εργάτης σε ορυχεία και δεν είχε οικονομική άνεση της είπε πως είναι πολύ δύσκολο να κάνει αυτό το έξοδο κι εκείνη του απάντησε: «Εσύ θα φτιάχνεις κι εγώ θα σε βοηθάω».

Το εκκλησάκι πέραν της εορτής του στις 8 Σεπτεμβρίου, ανοίγει και εορτάζει δύο φορές το χρόνο (δηλαδή γίνονται εσπερινοί) στις 20 Νοεμβρίου και στις 25 Δεκεμβρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.