Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσηςΟυκρανίας κ.κ. Επιφάνιος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΛιθουανίαςΕξοχ. κ. Γαβριέλιους Λαντσμπέργκις και με συγγενείς πολιτικών κρατουμένων τουΚρεμλίνου και παράνομα κρατουμένων στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη τουΝτομπάς και της Κριμαίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ντονέτσκ καιΜαριουπόλεως κ. Σέργιος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ και Νίζνας κ.Ευστράτιος, ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Ουκρανία Εξοχ. κ. ΒαλντεμάραςΣαραπίνας, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στη Λιθουανία Εξοχ. κ. ΒολοντίμιρΓιατσενκίσκι, ο Διευθυντής του Τμήματος Ανατολικής Γειτονίας του ΥπουργείουΕξωτερικών της Λιθουανίας κ. Σαούλιους Ντάνιουνας, ο Αναπληρωτής Πρέσβης τηςΛιθουανίας στην Ουκρανία κ. Τάντας Βάλιονις, η Σύμβουλος του Επιτρόπου τηςΟυκρανικής Βουλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Ελεονώρα Μπεκίροβα,εκπρόσωποι του πανουκρανικού κινήματος «Επιστροφή-Ελευθερία», της ΜΚΟ«Συγγενείς Πολιτικών Κρατουμένων του Κρεμλίνου», του κριμαϊκού ταταρικούτηλεοπτικού σταθμού ATR και της πλατφόρμας «Απελευθέρωση Κρατουμένων».Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απευθύνθηκε στουςπαρευρισκομένους με τους εξής λόγους:

«Δυστυχώς, ο ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζεταιεδώ και επτά χρόνια και πολλοί Ουκρανοί έχουν φυλακιστεί παράνομα. Η Εκκλησίαμας δεν έχει μείνει απαθής και είμαστε ευγνώμονες στους διεθνείς εταίρους μας,γιατί χάρη στις κοινές προσπάθειες καταφέραμε να απελευθερώσουμε πολλούςανθρώπους. Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις οικογένειες όσωνβρίσκονται ακόμη στη φυλακή. Ο Θεός να δώσει ώστε οι συγγενείς σας ναεπιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους. Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω για τιςδιαρκείς προσευχές μας για εσάς και για τις οικογένειές σας. Είθε ο Κύριος να σαςδώσει τη δύναμη και την υπομονή να αντέξετε αυτές τις δυσκολίες. Είμαιπεπεισμένος ότι η νίκη θα είναι δική μας».

Από την πλευρά του, ο Λιθουανός Πρέσβης κ. Γαβριέλιους Λαντσμπέργκις σημείωσεότι η Λιθουανία είναι φίλος της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώραμας.Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν στη συνέχεια τα εξαιρετικά επώδυναζητήματα των βασανιστηρίων των κρατουμένων στις προσωρινά κατεχόμενεςπεριοχές και άλλες υποθέσεις συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνωνδικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, οι αποφυλακισθέντες κρατούμενοι μίλησαν για ταφρικτά γεγονότα που βίωσαν οι ίδιοι, ενώ οι οικογένειές τους δεν μπορούσαν ναμάθουν τίποτα για τη μοίρα των συγγενών τους επί σειρά ετών.
Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση με το τηλεοπτικό κανάλι ATR των Τατάρων τηςΚριμαίας, το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος(σ.μ. λόγω των διώξεων από τις Ρωσικές Αρχές Κατοχής της Κριμαίας).Στο τέλος της συνάντησης, Μητροπολίτης Ντονέτσκ και Μαριουπόλεως κ. Σέργιοςενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με τις δύσκολες συνθήκες πουαντιμετωπίζουν οι κληρικοί και το ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίαςσε περιοχές που δεν ελέγχονται προσωρινά από την Ουκρανία. Κατακλείοντας τη συζήτηση, ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας τηςΟυκρανίας σημείωσε:«Πρέπει να είμαστε δυνατοί και να ελπίζουμε ότι ο Κύριος θα βοηθήσει και στηνεπόμενη συνάντησή μας θα καταγράψουμε με χαρά τις θετικές εξελίξεις και τηνεπιστροφή ορισμένων έστω από τους ανθρώπους μας».Από την Υπηρεσία Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβουτης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.