ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, το Επίσημο Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Orthodoxe Zendende Instantie - OZI) πραγματοποίησε συνάντηση των εκπροσώπων των Ορθοδόξων και Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών στην Ολλανδία. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην ιστορική Αρμενική Εκκλησία στο κέντρο του Αμστερνταμ. Συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου 250.000 Ορθοδόξους χριστιανούς στην Ολλανδία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιθυμεί να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία της Ολλανδίας.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας αναγνωρίσεως, το Επίσημο Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Orthodoxe Zendende Instantie – OZI) υπέβαλε την 7η Νοεμβρίου 2019 αίτηση Αναγνωρίσεως στον αρμόδιο υπουργό Νομικής Προστασίας κ. Sander Dekker, ως ογδόη Αρχή Αναγνωρισμένης (Θρησκείας) και με δική της ονομασία.

Οι Ορθόδοξοι εφημέριοι των φυλακών της Ολλανδίας εργάζονται σήμερα υπό την κάλυψη της Προτεσταντικής Εκκλησίας. Η ανεξάρτητη αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα σημαίνει ότι με πάσαν αυτονομίαν η Ορθόδοξος Εκκλησία θα διορίζει και ιερείς στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης για τις ποιμαντικές ανάγκες των Ορθοδόξων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τούτο είναι δικαίωμα συνταγματικώς κατοχυρωμένο.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, πρόεδρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ολλανδία (OKIN), και ο Επίσκοπος κ. Αρσένιος (της Κοπτικής Εκκλησίας), πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ορθοδόξων και Ανατολικών Εκκλησιών στην Ολλανδία (SOKIN) αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Αρχής (OZI).

Εκτός της πολυετούς αρμενικής παρουσίας στην Ολλανδία, πρέπει να αναφέρουμε και την ελληνική και ρωσική παρουσία. Η πλέον σημαντική, οπωσδήποτε, είναι η Βασίλισσα Αννα Πάβλοβνα Romanova (1795-1865), η οποία διατήρησε την πίστη της ως σύζυγος του Βασιλέως Willem II. Πιο πρόσφατα ιδρύθηκαν η Κοπτική και Συριακή Εκκλησίες μεταξύ άλλων, για την αποφυγή των διώξεων των πιστών των στη Μέση Ανατολή. Γενικώς εντάσσονται καλώς εις την Ολλανδική Κοινωνία.

Οι Ορθόδοξοι της Ολλανδίας έχουν το δικό τους Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Άγιος Ειρηναίος (www.irenaeus.nl), το οποίο εντάχθηκε από της 1ης Ιουλίου 2021 στο Radboud Πανεπιστήμιο του Nijmegen.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.