ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο Β’ δέχθηκε στο Λευκό Οίκο την Τρίτη 11 Οκτωβρίου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου συνόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο τιμήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν με το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και διατηρεί παραδοσιακά άριστες σχέσεις με το Λευκό Οίκο.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν άριστα πληροφορημένος για το έργο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος από την πλευρά του είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αναφέρθηκε στις αγαστές σχέσεις που έχει με τη Μητέρα Εκκλησία.

Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν μισή ώρα και η ατζέντα ήταν βαριά. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε το έντονο ενδιαφέρον του όχι μόνο για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική που απευθύνεται στους δοκιμαζόμενους ανεξάρτητα από το Θρήσκευμά τους αλλά και για εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας δια του Μετοχίου που ίδρυσε στην Αφρικανική Ήπειρο. Ο Πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι Ελληνοναμερικανικές σχέσεις, η θρησκευτική ελευθερία, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης του Πατριάρχη Θεόδωρου με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος απένειμε στον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, την ύψιστη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ευχαριστώντας τον για την συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ ως Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και αναφέρθηκε με τα πιο θερμά λόγια για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον οποίο χαρακτήρισε ως άνθρωπο της πίστης. Επίσης, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αγάπη που τρέφει προς την Εκκλησία του Απόστολου Μάρκου αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την αμέριστη υποστήριξη που του προσφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Μπάιντεν ο Πατριάρχης Θεόδωρος είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου όπως τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Στιβ Ντορουσέρι, αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας και τμηματάρχες για την Ουκρανία και Ρωσία και την Αφρική.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συνοδευόμενος και από τους Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιο, και Μέμφιδος κ. Νικόδημο, μετέβη στο State Department όπου συναντήθηκε με τον πρέσβη για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας Rashad Hussain.

Το πρωί της Τρίτης συναντήθηκε με τον Έλληνα Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.