Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, παρουσία των Επισκόπων που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Σερβικής Δημοκρατίας, βρέθηκαν θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων.

Κατά την διάρκεια του ανοιχτού μέρους της συνάντησης ενώπιων των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του για το ενδιαφέρον που δείχνει σχετικά με τα εθνικά ζητήματα. Όπως ανέφερε, η Σερβία χρειάζεται να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον αποκαλούμενο από τους Σέρβους «Μακεδονικό» λαό και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της Ιεράς Συνόδου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τις Επισκοπές και πάντα μας δίνετε περισσότερες συμβουλές μέσω της προσευχής, της συμφιλίωσης και του καλέσματος για ενότητα», επεσήμανε ο Βούτσιτς.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Βούτσιτς για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή. Ανέφερε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κοιμόμαστε και ξυπνάμε σκεπτόμενοι για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών που θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μαζί, αλλά μια βαθύτερη σύγκρουση. Δεν είναι απλώς μια γεωπολιτική σύγκρουση, αλλά μια σύγκρουση πολιτισμών που μας υποχρεώνει να πάρουμε θέση», δήλωσε.

Επίσης πρόσθεσε ότι η στάση της Εκκλησίας είναι η στάση της προσευχής στον Θεό για ειρήνη. «Γι’ αυτό εμείς, ως Ιερά Σύνοδος και Εκκλησία, προσπαθούμε να απευθυνθούμε στον Θεό με τα λόγια της προσευχής. Δεν μπορεί κανείς να εδραιώσει την ειρήνη μόνος του», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων και χρησιμοποιώντας και αυτός τον όρο «Μακεδονία» δήλωσε:

«Είχαμε ένα σχίσμα με την εκκλησία στη “Μακεδονία”, αλλά χάρη στις προσευχές όλων και των δύο λαών, ήρθαμε να δημιουργήσουμε ενότητα ώστε να επιστρέψουν οι αδελφοί από τη “Μακεδονία” σε κοινωνία μαζί μας και όλες τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες, και το βλέπουμε ως ένα θαύμα. Γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στον Θεό γι’ αυτό. Η Εκκλησία θα είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία, σε ότι είναι καλό και αυτό είναι ευλογία για όλους», τόνισε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.