Το απόγευμα της Τρίτης, 27ης Απριλίου /10ης Μαΐου 2022, ομάς Ελλήνων βουλευτών, συνοδευομένη υπό του Πρέσβεως της Ελλάδος εις το Τελ Αβίβ κ. Κυριακού Λουκάκη και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα, επεσκέφθη το Πατριαρχείον.

Την ομάδα ταύτην εδέχθη η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Εις το πλαίσιον της επισκέψεως ταύτης, απαντών εις ερωτήσεις αυτών, ο Μακαριώτατος ενημέρωσεν αυτούς περί της τελευταίας τεταμένης καταστάσεως διά λόγους πολιτικούς και θρησκευτικούς και περί των προσπαθειών του Πατριαρχείου ομού μετά των άλλων Εκκλησιών των Ιεροσολύμων δι’ επικράτησιν υφέσεως, συνδιαλλαγής και ειρήνης διά την διαφύλαξιν του πολυθρησκευτικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρος και του προσκυνηματικού καθεστώτος των Ιεροσολύμων, ιδία δε της Παλαιάς Πόλεως.

Εις τεθέν ερώτημα περί του διχασμού σήμερον εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, ο Μακαριώτατος είπεν ότι το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων ως Εκκλησία του Αγίου Τάφου και των Αγίων Τόπων καταβάλλει πολλάς προσπαθείας διά την άμβλυνσιν και στένωσιν του δημιουργηθέντος σχίσματος, προβάλλον τον διάλογον ως μέσον επιτεύξεως ενότητος.

Εις την διατήρησιν του Προσκυνηματικού Καθεστώτος συντείνει και το κράτος της Ιορδανίας, το οποίον έχει διατηρήση την Κουστωδίαν – κηδεμονίαν επί των Αγίων Τόπων.

Εις το ερώτημα, πως δύναται η Ελλάς να βοηθήση, ο Μακαριώτατος είπεν ότι δύναται διά της εκπληρώσεως του ρόλου αυτής, ο οποίος ανετέθη εις αυτήν ως διαδόχου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Επί τη επισκέψει ταύτη οι βουλευταί προσέφεραν εις τον Μακαριώτατον ακουαρέλλαν με το κτίριον της Βουλής, ο δε Μακαριώτατος προσέφερεν επάργυρον εικόνα της Ιερουσαλήμ και εικόνα της Θεοτόκου Ιεροσολυμιτίσσης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.