Με την Αλεξάνδρα Προτσένκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, καθώς και με την Νάντια Τσαπνή, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μαριούπολης και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, συναντήθηκε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερο συγκινησιακό κλίμα, με τον Γιάννη Χρυσουλάκη να επισημαίνει πως η χώρα μας επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια της πολυπληθούς ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία διατηρεί ακμαίο το εθνικό της φρόνημα, την ορθόδοξη πίστη, τα ήθη και τις παραδόσεις. «Μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων “Νόστος” για την ασφαλή απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, η ευθύνη μας έναντι της ομογένειας έρχεται σε πρώτο πλάνο και θα αποτελεί βασικό κριτήριο των ενεργειών μας σε σχέση με την Ουκρανία» σημείωσε επίσης.

Η Αλεξάνδρα Προτσένκο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αφού εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς το υπουργείο Εξωτερικών για την ασφαλή της απομάκρυνση από την εμπόλεμη περιοχή, έμπλεη συγκίνησης, τόνισε εμφατικά ότι ο Ελληνισμός της Ουκρανίας θα παραμείνει ζωντανός.

Στη συζήτηση, όπως επισημαίνεται ακόμα, τέθηκαν σημαντικά ζητήματα παροχής υποστήριξης από το υπουργείο Εξωτερικών προς τους ομογενείς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις ιστορικές εστίες τους στην Ουκρανία. Ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς στέκεται στο πλευρό των ομογενών από την Ουκρανία, προκειμένου να τους παράσχει τη βέλτιστη συνδρομή και να επιληφθεί όλων των ζητημάτων που ανακύπτουν τόσο άμεσα όσο και σε μακροχρόνια βάση. Γνωστοποιείται επιπλέον ότι ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο στεγαστικό και στη φιλοξενία των ομογενών, σε θέματα περίθαλψης, εξεύρεσης εργασίας, καθώς και στην επεξεργασία και την υλοποίηση προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες.

Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας, οργανωμένος σε 96 συλλόγους και κοινότητες, με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, διατηρεί στενούς δεσμούς και ανοιχτή επικοινωνία με την Ελλάδα, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στην καλλιέργεια και προβολή της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, πολιτισμού, καθώς και στη διατήρηση των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων των Ελλήνων της Αζοφικής, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Παράλληλα, διαβεβαιώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο γενικός πρόξενος Μαριούπολης Μανώλης Ανδρουλάκης, καθώς και η επικεφαλής της Η1 Διεύθυνσης Απόδημου Ελληνισμού και Προγραμμάτων του υπουργείου Εξωτερικών Εύα Παπαδάτου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.