Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος δέχθηκε σήμερα Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον πρώην Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρο του Θρησκευτικού Οργανισμού της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινιακής Εταιρείας κ. Sergei Stepashin, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με αφορμή την τέλεση, από κοινού με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Συλλούρη, των αποκαλυπτηρίων, που έλαβαν χώρα την παρελθούσα Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, αφιερωματικής Πλάκας στην είσοδο του ρωσικής τεχνοτροπίας ιερού ναού του Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των Ρώσων Αγίων στο Επισκοπειό, στον περίβολο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, με την ευκαιρία της αναβίωσης των προσκυνηματικών εκδρομών Ρωσία-Κύπρος-Ιεροσόλυμα.

Παρών στη σημερινή συνάντηση ήταν κι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας καθώς και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο κ. Στανισλάβ Οσάτσιην.

Κατά τη συνάντηση οι Μακαριώτατος και Stepashin αναφέρθηκαν στους ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού και αντήλλαξαν απόψεις για ζητήματα που απασχολούν τις απανταχού Ορθόδοξες Χριστιανικές κοινότητες, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, για το διαθρησκευτικό διάλογο, καθώς επίσης και για τα προγράμματα αναβίωσης θρησκευτικών προσκυνημάτων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, τα οποία κατάφεραν να αναβιώσουν μετά από 100 χρόνια.

Η συνάντηση αυτή, αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης περσινής που έγινε στην Αρχιεπισκοπή και μίας προηγούμενης που έλαβε χώρα στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε λήφθηκαν αποφάσεις για συνεργασία στο θέμα των προσκυνηματικών περιηγήσεων Ρωσία – Κύπρος – Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για την αναβίωση ενός παλαιοτάτου θεσμού, κατά τον οποίο οι προσκυνητές για τους Αγίους Τόπους έκαναν σταθμό στο νησί της Κύπρου πριν την άφιξη στον προορισμό τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Stepashin προέβη στην παρασημοφόρηση του Μακαριωτάτου με το ύψιστο παράσημο του Οργανισμού, αυτό του Αστέρος της Βηθλεέμ, για την εν γένει προσφορά τού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ορθοδοξία. Ο Αρχιεπίσκοπος αντιπροσέφερε ένα αργυρό δίσκο με την παράσταση της μεγαλονήσου Κύπρου.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού υπενθύμισε ότι οι Προσκυνηματικές διαδρομές προς τους Αγίους Τόπους γίνονταν πάντοτε μέσω Κύπρου και ανέφερε πως ο σκοπός είναι να αρχίσουμε ξανά να τοποθετούμε στη διαδρομή προς τους Αγίους Τόπους όχι μόνο των Ρώσων προσκυνητών αλλά και των τουριστών που επιθυμούν να προσκυνήσουν στα Ιεροσόλυμα. Επίσης ότι η Κύπρος είναι διάσπαρτη με χριστιανικά μνημεία, προσκυνήματα και αγιάσματα με αυθεντικότητα και ότι «θέλουμε επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο να μάθουν να επισκέπτονται τα χριστιανικά μνημεία της Κύπρου και να γνωρίσουν τον αρχαίο ορθόδοξο πολιτισμό. Τέλος, ότι το εν λόγω πρόγραμμα είχε ξεκινήσει, με Πρόεδρο του Οργανισμού την Αγία Ελισάβετ, η οποία υπέστη μαρτυρικό θάνατο από τους Μπολσεβίκους 100 χρόνια πριν, γι’ αυτό και διεκόπηκαν τα προσκυνήματα αυτά».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μακαριώτατος παρέθεσε στην Αρχιεπισκοπή τιμητικό γεύμα προς τιμήν τής ρωσικής αποστολής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.