Πρόκειται για το βόρειο άκρο του νομού Έβρου και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Έβρου, περιοχές στις οποίες οι Ένοπλες Δυθνάμεις, η Συνοριοφυλακή και η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκονται ήδη στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας και αναμένεται οι υπάρχουσες δυνάμεις να ενισχυθούν προκειμένου να μην υπάρξουν κενά τα οποία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα.

Σε ποιες περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό Ένοπλες Δυνάμεις, Ακτοφυλακή και Συνοριοφύλακες
Συναγερμός έχει σημάνει στο Πεντάγωνο για δύο περιοχές των ελληνοτουρκικών συνόρων χερσαίων και θαλλασίων στις οποίες η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να προκαλέσει νέα κρίση με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Πρόκειται για το βόρειο άκρο του νομού Έβρου και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Έβρου, περιοχές στις οποίες οι Ένοπλες Δυθνάμεις, η Συνοριοφυλακή και η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκονται ήδη στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας και αναμένεται οι υπάρχουσες δυνάμεις να ενισχυθούν προκειμένου να μην υπάρξουν κενά τα οποία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα.

Φρούριο ο Έβρος
Περισσότερο ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στον Έβρο όπου οι ελληνικές αρχές αντιμετώπισαν με επιτυχία την υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν το 2020 στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες για να εισβάλουν στην Ελλάδα.

Τα σύνορά μας είναι οχυρωμένα με τον μήκους 27 χλμ φράχτη στο Πέταλο των Φερών, με τα drones και άλλα σύγχρονα μέσα παρατήρησης που υπάρχουν και τα τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117 με τα οποία ο ελληνικός στρατός περιπολεί.

Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να σφραγιστεί ο Εβρος, στα περίπου 200 χλμ. συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας θα υπάρχουν πάντα δύσκολα περάσματα και επικίνδυνα σημεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο μετανάστες να χρησιμοποιούν τις νησίδες του ποταμού με την υποχώρηση των νερών, ενώ αυξημένες είναι και οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα. Πρόκειται για εξελίξεις που έχουν θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις στην περιοχή.

Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απόπειρες εισόδου μεταναστών από το βόρειο άκρο του νομού Εβρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σ’ αυτήν την περιοχή δεν υπάρχει φράχτης.

Ο νέος φράχτης που έχει δρομολογήσει προς κατασκευή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφορά τον κεντρικό Εβρο (Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Σουφλί μήκους 35 χλμ.). Οι επιτελείς δεν μπορούν να αποκλείσουν η Τουρκία να επιχειρήσει να πάρει μία ρεβάνς για την αποτυχημένη υβριδική επίθεσή της στον Εβρο το 2020, με την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Γι’ αυτό και στον σχεδιασμό και στη μελέτη σεναρίων περιλαμβάνουν και περιοχές, όπως ο βόρειος Εβρος.

Σε επιφυλακή και στο Θρακικό πέλαγος
Σχεδιασμός και επιφυλακή για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας υπάρχει και για ακόμη μία περιοχή, αυτή μεταξύ Θρακικού πελάγους και Βορείου Αιγαίου στο τρίγωνο Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου.

Σ’ αυτή την περιοχή έως τώρα η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε χαμηλής έντασης προκλήσεις συνήθως με αποστολή υδρογραφικών ερευνητικών ή με ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Ομως η θαλάσσια περιοχή από το Θρακικό νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης έως τη Λέσβο θεωρείται «κλειδί» στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής κρίσης.

Για αυτό και οι Ενοπλες Δυνάμεις θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχό της και να εξασφαλίσουν ταχύτατη αντίδραση αν απαιτηθεί.

Εκτιμάται ότι με την ενίσχυση του στόλου με τις φρεγάτες Belh@rra αλλά και με τις κορβέτες το Πολεμικό Ναυτικό και κατ’ επέκταση οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν το πλεονέκτημα και θα μπορούν να κλειδώσουν την περιοχή. Εως τότε όμως κρίνεται απαραίτητο αυτή η περιοχή να έχει το μέγιστο της προσοχής των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και σε άλλες επικίνδυνες περιοχές της επικράτειας.

Οι Τούρκοι έχουν πάντα στο στόχαστρο την περιοχή του Καστελλόριζου, όπως έδειξε εξάλλου και η πολύμηνη ελληνοτουρκική κρίση του 2020 και οι προκλήσεις με το «Ορουτς Ρέις». Υπάρχει δε πάντα το σενάριο να σταλεί εκεί το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο. Χθες μάλιστα τουρκικά ΜΜΕ επανέλαβαν πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ» θα αναλάβει καθήκοντα στις 15 Ιουλίου.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό των Επιτελείων είναι πάντα και το ενδεχόμενο μίας τουρκικής πρόκλησης στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Γι’ αυτό όπως προεξοφλείται υπάρχει πάντα επιφυλακή και αξιοποιείται διαρκώς και ο δίαυλος επικοινωνίας και η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, με την οποία εξάλλου έχουμε υπογράψει και συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.