Επιστροφή των κομμένων επιδοτήσεων της τελευταίας τετραετίας, τροποποίηση της επίμαχης ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια που ζημιώνει τους νέους κτηνοτρόφους και κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2021 έπειτα από τη διενέργεια ελέγχων, μαζί με κατάργηση της κατανομής βοσκοτόπων σε όσους δεν διαθέτουν ζώα διεκδικούν από την πλευρά οι οργανώσεις παραγωγών. Όπως εξηγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του δραστήριου Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, τελευταίες αποφάσεις που εκδόθηκαν δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και θα επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους. Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Αγροτικού Συλλόγου αναφέρει.

Όπως έγραψε έγκαιρα χθες το Agronews, το θέμα των πληρωμών (προκαταβολή του τσεκ) απασχόλησε για ώρες χθες συνάντηση μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία Κρητικών Βουλευτών και στην οποία παραβρέθηκαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κρήτη.

Τα πυρά φαίνεται να συγκεντρώνει άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και φυσικά ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, οι χειρισμοί των οποίων έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα, δηλαδή την χειρότερη πληρωμή από καταβολής ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ.

Αυτό που δείχνει να προκρίνεται είναι μια συμπληρωματική πληρωμή στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, η υλοποίηση της οποίας θα εκτονώσει την κατάσταση σε ότι αφορά «τεχνικού χαρακτήρα» (ΑΤΑΚ, Ε9, περιοχές Natura κ.α.) , αποκλεισμούς δικαιούχων από ενισχύσεις και στη συνέχεια να δοθεί χρόνος ώστε να αντιμετωπισθούν ενδελεχώς κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με κατανομές βοσκοτόπων -κυρίως προς το οργανωμένο σύστημα υπεξαίρεσης ενισχύσεων- και επίλυσης των όποιων θεσμικού χαρακτήρα ζητημάτων δυσκολεύουν μια δίκαιη και αντικειμενική εκκαθάριση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η αιφνίδια απόφαση Λιβανού με την οποία τίθεται κάπως απότομα θέμα ανάκλησης δικαιωμάτων, ο τρόπος με τον οποίο αυτή πρωτοκολλήθηκε και το γεγονός ότι δεν θέλησε να την υπερασπισθεί ιδιαίτερα στη Βουλή, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα βαίνουν καλώς, έχει «ανοίξει χαραμάδες» στη μέχρι σήμερα τακτική του και δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα σοβαρών πολιτικών εξελίξεων με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΠΕΠΕ και την πλατεία Βάθη.

Αυτό που προέχει σήμερα, φωνάζουν οι αγρότες, όπως πολιτικά στελέχη απ’ όλες τις κατευθύνσεις, είναι μια συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα δώσει τέλος στις μεγάλες αδικίες σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων ενισχύσεων και φυσικά θα εκτονώσει την ένταση που κυριαρχεί σήμερα μεταξύ των αγροτών σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα και μέχρι να «τρέξει» η εκκαθάριση, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την μεταφορά των δεδομένων του ΟΣΔΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (opengov.gr) και ταυτόχρονα να γίνει πραγματική ανάληψη της ευθύνης για τις κοινοτικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενδεχομένως να χρειασθεί προηγουμένως ένα γενναίο ξεκαθάρισμα ή ακόμα και επανίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ με νέο δυναμικό και πρόσωπο, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του χωρίς τα «μπαστουνάκια» των τενχικών συμβούλων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.