Το Μνημόσυνο των μακαριστών Καθηγουμένων της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Γερμανού και Δαμασκηνού τέλεσε το Σάββατο 26 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλε Βυζαντινός χορός υπό την χοραρχία του Διευθυντού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή του Προέδρου της ΟΜΣΙΕ κ. Κωνσταντίνου Πολίτη.

Τόσο η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όσο και το Ιερό Μνημόσυνο μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από το διαδίκτυο.

Για τις προσωπικότητες των μεγάλων εκκλησιαστικών ανδρών μίλησε το κατεξοχήν πνευματικό τους ανάστημα, ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης .

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών από την πλευρά του τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός απευθυνόμενος στους μαθητές του, τους ετόνισε πολλές φορές ότι είστε μέσα στον κόσμο, αλλά δεν είστε από το φρόνημα αυτού του κόσμου. Αυτή η λεπτή διάκριση είναι τόσο αναγκαία και τόσο απαραίτητη σε κάθε εποχή και ειδικά για όλους εμάς που μας αξίωσε η αγάπη του Θεού και μας ελέησε με το ανεκτίμητο και ανυπέρβλητο δώρο της αγίας ιερωσύνης και της κλήσεως του μοναχισμού. Αυτή η λεπτή διάκριση είναι τόσο σπουδαία, τόσο μεγάλη και τόσο καθοριστική, προκείμενου ένας απεσταλμένος του Θεού να επιτύχει στην αποστολή του και να την φέρει σε πέρας.

Οι Άγιοι Πατέρες αυτής της Μονής, των οποίων τελούμε το Ιερό Μνημόσυνο, ο π. Γερμανός Δημάκος και ο π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, υπήρξαν πραγματικοί πατέρες γι΄ αυτό τον λαό. Μπόρεσαν να διακρίνουν την δική τους θέση μέσα στον κόσμο, αλλά συγχρόνως να φανερώνουν ότι είναι «ουκ εκ του κόσμου». Έφτασαν στα βουνά να πολεμήσουν, αλλά και μέσα στην βιοπάλη της καθημερινότητας, της αμαρτίας, των προβλημάτων, των διαπροσωπικών σχέσεων. Σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε δυσκολία, μέσα στην ιστορία και στην διαδρομή τους υπήρξαν πάντοτε παρόντες. Ποτέ δεν έμειναν κλειδωμένοι πίσω από τις πόρτες της Μονής. Τόσο ο π. Γερμανός, όσο και ο π. Δαμασκηνός μας άφησαν την αληθινή παρακαταθήκη και την πραγματική πνευματικότητα. Πραγματική πνευματικότητα είναι να βουτάς μέσα στη λάσπη, για να σώσεις τον βαλτωμένο αδελφό σου.

Η πνευματικότητα η πραγματική είναι αυτό που έκανε ο Άγιος Βησσαρίων. Να γυρίζεις από χωριό σε χωριό και από μέρος σε μέρος και να μοιράζεις αγάπη, να παρηγορείς, να ξεκουράζεις, να διαλέγεσαι, να ακούς τον λαό, να γίνεσαι ένα μαζί του, παραμένοντας ωστόσο υψηλά και διαφορετικά.

Το παράδειγμα του π. Γερμανού και του π. Δαμασκηνού αποτελεί μία παρακαταθήκη για τον τόπο μας, αλλά και για ολόκληρη την οικουμένη. Τέτοιες προσωπικότητες είναι οικουμενικές προσωπικότητες. Αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην εκκλησιαστική ιστορία και γι’ αυτό αποτελούν καύχημα του τόπου, όχι μόνο από εκκλησιαστικής πλευράς, αλλά και από κοινωνικής και πνευματικής πλευράς. Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Φθιώτιδα ότι σήμερα και μετά από τόσα χρόνια παρευρίσκεται σύσσωμη η ηγεσία αυτού του τόπου. Επαινώ την σημερινή σας παρουσία, γιατί είναι μία οφειλόμενη τιμή που έχει ιδιαίτερη αξία όταν περνάνε τα χρόνια, για τέτοιες προσωπικότητες, για τέτοιους ταπεινούς μοναχούς διότι αν και είχαν χαρίσματα μεγάλων ανδρών, στην καρδιά τους παρέμειναν ταπεινοί. Ο ηγέτης ο πραγματικός, όση λάμψη και όση εξουσία και αν έχει, είναι πραγματικά μεγάλος, όταν παραμένει ταπεινός.

Εύχομαι π. Γερμανέ να συνεχίζετε αυτή την ιερά παρακαταθήκη που παραλάβατε από τους Πνευματικούς σας Πατέρες.

Η Ιερά Μονή Αγάθωνος είναι ένα ζωντανό μνημείο πολιτισμού, περιβάλλοντος και αειφορίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.