Στην Λοκρίδα και στον Δομοκό ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για τον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

Χθες στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό ο κ. Συμεών χοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Γουλέμι Λοκρίδος, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας παρουσία επισήμων και πλήθους πιστών. Ιερούς ύμνους απέδωσε χορος Ιεροψαλτών, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αρχικά αναφέρθηκε στις κρίσεις που περνούν οι κοινωνίες με τελευταία την υγειονομική κρίση τονίζοντας «ότι η Αγία Παρασκευή μας ζητά να μένουμε ενωμένοι στις δυσκολίες. Να συνυπάρχουμε με την διαφορετικότητά του ο καθένας και κυρίως με τη μοναδικότητά του. Μιας και η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των οφθαλμών να την παρακαλέσουμε όχι μόνο να μας δώσει καλή όραση , αλλά να μας δώσει πνευματικό φως, το οποίο έχουμε ανάγκη, διότι οι εποχές που έχουν μέσα τους δοκιμασίες και κρίσεις ελλοχεύουν και τον μεγάλο κίνδυνο, οι άνθρωποι αντί να οδηγηθούν στο φως να επιλέξουν το σκοτάδι της παραπληροφόρησης, του φόβου και της καχυποψίας».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μάλιστα τίμησε και τον πολιό Ιεροψάλτη κ. Γεώργιο Μαντέλο για την πολυετή διακονία του στο αναλόγιο της Ενορίας.

Σήμερα ο κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Δομοκό, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στους δρόμους που χάραξε η Αγία Παρασκευή στην εποχή της, δρόμους τους οποίους μας καλεί να βαδίσουμε κι εμείς σήμερα μέσα από την ζωή μας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Η Αγία Παρασκευή, η αγαπημένη Αγία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο, η Αγία που σέβονται ακόμη και οι Μουσουλμάνοι αδελφοί μας, μας κάλεσε και σήμερα πάλι εδώ στο σπίτι της, στον Δομοκό, στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Θαυμακού, για να μας δώσει έμπνευση, δύναμη και κουράγιο, που τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στην ζωή μας. Και ιδιαίτερα αν προσεγγίζουμε την ζωή των Αγίων, όχι διαβάζοντας την ζωή τους με βάση τα δικά μας δεδομένα και την δική μας εποχή, αλλά έχοντας την δύναμη να διαβάζουμε την ζωή τους βλέποντας την δική τους εποχή και κάνοντας αναγωγή στην δική μας εποχή.

Να σκεφτούμε ποια ήταν η θέση της γυναίκας στην εποχή της Αγίας Παρασκευής, ποια ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα τότε, πόσο μακρυά ήταν η εποχή της από την ανεξιθρησκεία και την θρησκευτική ελευθερία. Αξίζει να δούμε πόσο πρωτοποριακά κινήθηκε η Αγία Παρασκευή και τι δρόμους χάραξε με το μαρτύριό της.

Έχουν τόσοι αιώνες από τότε και η οικουμένη ολόκληρη την τιμά, την σέβεται, επικαλείται την χάρη της, καταφεύγει σ’ αυτήν, είναι η αρχόντισσα αυτού του τόπου, οι άνθρωποι ξεκουράζονται κοντά της. Αυτό που μας διδάσκει η Αγία Παρασκευή είναι να χαράξουμε κι εμείς τους δικούς μας δρόμους στην δική μας εποχή, να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που έχουμε εμείς σήμερα στην διάθεση μας».

Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας στο χωριό Κομποτάδες Φθιώτιδος, ενώ το πρωί ιερούργησε και εκήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο π. Άγγελος στις Κομποτάδες αναφέρθηκε στην εργασία της κλήσεως για αγιότητα ως κυρίως εργασία του καθ’ ομοίωσιν, που όλους μας αφορά, ενώ στην Νέα Άμπλιανη υπογράμμισε ότι «πηγή δυνάμεως για τους Αγίους Μάρτυρες είναι η ενσυνείδητη εξάρτησή τους από τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και το Άγιο Σώμα Του, που είναι η Εκκλησία».

Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος και τις δύο ημέρες μετέφερε τις εγκάρδιες και πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών προς τους πιστούς.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και Θεμιστοκλής Χειμάρας, οι Δήμαρχοι Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές , Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Καραγιάννης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανιδάς, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Δρ. κ. Σπύρος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.