Στον μοναδικό Ιερό Ναό σε όλη την Φθιώτιδα, ο οποίος τιμάται στον Όσιο Ευθύμιο τον Μέγα, στο χωριό Αγία Παρασκευή Λοκρίδος στις παρυφές του Παρνασσού, χοροστάτησε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.

Αρχικά ο κ. Συμεών εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε για ακόμη μία φορά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευθυμίου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Ευθυμίου υπογραμμίζοντας το μυστικό της αληθινής ευθυμίας, αλλά και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να την αποκτήσουμε.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Όλοι οι αναχωρητές, όπως ο Όσιος Ευθύμιος, βρήκαν έρημη γη και την έκαναν πολιτεία αγγελική. Έφεραν το ουράνιο πολίτευμα μέσα στο κόσμο. Εμείς λοιπόν που βρισκόμαστε στην γη της Φθίας, που φυτρώνουν τα πάντα και έχουμε τα πάντα, πόση περισσότερη ευθυμία πρέπει να έχουμε. Η ευφορία που απαιτείται να υπάρξει δεν είναι η τοπική, αλλά είναι η πνευματική, η εσωτερική. Και εδώ είναι το ερώτημα.

Η γη που ζούμε είναι καρπερή, η πνευματική μας ομως γη είναι το ίδιο εύφορη ή είναι μια ερημιά; Αυτό είναι το ερώτημα και το μυστικό για να έρθει η πραγματική ευθυμία στην καρδιά μας.

Κατά πόσο δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να γίνει η ερημιά μας, γόνιμη και εύφορη γη για να φέρει την ευθυμία στη ζωή μας. Και πως θα έρθει; Με δουλειά με κόπο, με υπομονή, ώστε σιγά σιγά να ξαναγίνει αυτή η γη έρημη και εύφορη.

Αυτή είναι η εργασία που καλείται να κάνει ο άνθρωπος. Αυτό είναι η μετάνοια που μας περιγράφουν στους κατηχητικούς τους λόγους οι Πατέρες της Εκκλησίας. Η γη μας είναι γεμάτη μπάζα και ακαθαρσίες. Τα μπάζα είναι οι αμαρτίες που μαζεύονται. Και όσο τα αφήνουμε, τόσο μαζεύονται περισσότερα και τόσο γίνεται άγονη η γη της καρδιάς μας. Γι’ αυτό δεν παράγει καρπούς. Ποιοι είναι οι καρποί οι πνευματικοί; Χαρά, πραότης, εγκράτεια, αγαθοσύνη και άλλα όπως τόσο ωραία μας τα λέει ο Απόστολος Παύλος.

Να λοιπόν ποιο είναι το μυστικό για να ξαναγίνει η ερημιά της καρδιάς μας γη αγαθή και ευλογημένη. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε μια μεγάλη βοήθεια από τον Θεό, που έχει δοθεί σε όλους τους ανθρώπους, το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα. Και διδάσκουν οι Πατέρες της Εκκλησίας ότι με το Άγιο Βάπτισμα και Χρίσμα εγκαθιδρύεται μέσα στην καρδιά μας, στο κέντρο της υπάρξεως μας, η Χάρις του Χριστού και όσο και να μαζεύονται από πάνω ακαθαρσίες και μπάζα, η Χάρις δεν εξαλείφεται, αλλά καταπλακώνεται σαν να έχουμε έναν θησαυρό που αν σκάψουμε και τον καθαρίσουμε, θα τον φέρουμε στην επιφάνεια. Πως θα σκάψουμε όμως; Με την αυτοκριτική, με την αυτομεμψία, την προσωπική ευθύνη. Και όταν φέρουμε το θησαυρό στην επιφάνεια πως θα τον καθαρίσουμε; Με τα δάκρυα της μετανοίας, της εξομολογήσεως, της συναίσθησης και έτσι σιγά σιγά καθαριζόμαστε έχοντας και τη βοήθεια του πυροσβέστη που είναι ο πνευματικός μας πατέρας, ο οποίος με την συγχωρητική ευχή, την πυροσβεστική «μάνικα» κάνει πεντακάθαρη την καρδιά μας.

Να λοιπόν ποιο είναι το μυστικό της ευθυμίας και ποια είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί αυτήν ακολούθησε ο Όσιος Ευθύμιος. Αυτήν ακολούθησε η ατελείωτη αλυσίδα των Οσίων, των Ασκητών, των Μοναχών, των Μοναζουσών. Αυτήν την παράδοση οφείλουμε να ακολουθούμε όλοι. Την παράδοση της κάθαρσης που οδηγεί στον φωτισμό και από εκεί στην θέωση. Αυτό εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια σε όλους ανεξαιρέτως σε μια εποχή κατήφειας, μεμψιμοιρίας, εσωστρέφειας στην οποία βρισκόμαστε και η οποία δεν είναι δημιουργική, αλλά δημιουργεί επικίνδυνη εσωστρέφεια».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη και ουσιαστική πνευματική επικοινωνία με όλους τους κατοίκους του όμορφου χωριού της ορεινής Λοκρίδος.

Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό υπό του πολιού και σεβασμίου και μουσικολογιωτάτου εορτάζοντος Πρωθιερέως π. Ευθυμίου Παρλαβάντζα, ο οποίος για πολλά χρόνια εχρημάτισε Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και στην οποία μεταξύ των πιστών εκκλησιάστηκε και ο πρώτος πολίτης της πόλεως Λαμίας και εορτάζων Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, αλλά και ο επίσης ο εορτάζων Λιμενάρχης Στυλίδος Ευθύμιος Βέτσικας.

Ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως αναφέρθηκε στον Άγιο Ευθύμιο αναλύοντας στίχους από τον πολυέλαιο, ο οποίος ψάλλεται σε μνήμες Οσίων και υπογράμμισε την πνευματική έννοια της ησυχίας την οποία είχε ο Άγιος Ευθύμιος και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

«Αυτό που κατεξοχήν πρέπει να κρατήσουμε από την εορτή του Οσίου Ευθυμίου είναι ότι ήταν ένας άνθρωπος της πολυπόθητης ησυχίας και η ησυχία δεν είναι μόνο μία εσωτερική κίνηση. Να μην ταυτίσουμε την αδράνεια με την ησυχία. Η ησυχία είναι εσωτερική κατάσταση. Αν η καρδιά μας ταλαιπωρείται από λογισμούς, από κακίες και εκδικητικό πνεύμα τότε δεν έχει ησυχία. Ενώ ένας άνθρωπος που είναι πολυπράγμων και μέσα του ξέρει τι του γίνεται και πορεύεται μέσα από την ησυχαστική κατάσταση, τότε εκπέμπεται η ησυχία και στους γύρω μας και έτσι αναπαύονται οι άνθρωποι κοντά μας.

Εύχομαι αυτή την ησυχία να αποκτήσουμε όλοι μας. Να αναζητούμε οάσεις ησυχίας μέσα από την ζωή της προσευχής και αυτό θέλει αγώνα, προσπάθεια και πόθο ησυχίας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς και εγκαρδίως τόσο στον π. Ευθύμιο, ο οποίος διάγει το 52 έτος της ιερατικής του διακονίας όσο και στον κ. Δήμαρχο Λαμιέων και στον κ. Λιμενάρχη, να έχουν έτη πολλά, καρποφόρα, ειρηνικά γεμάτα υγεία και δύναμη.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε ευχετικώς στο γραφείο του, τον εορτάζοντα κ. Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και για αρκετή ώρα είχαν μία ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, ενώ τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων για την άψογη και υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως και Δήμου Λαμιέων, της οποίας τους καρπούς γεύεται η τοπική κοινωνία και κυρίως οι πάσχοντες και αναγκεμένοι συνάνθρωποί μας.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Αμφικλείας – Ελατείας κ. Αθανασία Στιβακτή και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.