Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στις 8 και 9 Μαΐου 2022 η μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Νικόλαου του Νέου του εν Βουναίνοις σε διάφορα σημεία σε όλη την εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επέλεξε φέτος να ιερουργήσει στην κωμόπολη της Ανθήλης και στο ομώνυμο νησάκι του Αγίου Νικολάου στην Λάρυμνα.

Το απόγευμα της Κυριακής 8 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Ανθήλη.

Τον Σεβασμιώτατο στον Εσπερινό πλαισίωσαν οι Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Ιερείς της πόλεως Λαμίας, ενώ παραβρέθηκαν οι άρχοντες του τόπου και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο το Νέο και στο μαρτύριό του, υπογραμμίζοντας την θυσία του για τον Χριστό, ως την σωστή επιλογή και στάση του απέναντι στην ιστορία και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μόνο όταν κανείς σμιλέψει την ιστορία με τα έσχατα, το όνειρο με την πραγματικότητα, όταν κανείς παντρέψει την ουτοπία με το γίγνεσθαι, τότε μονάχα μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει σωστά την ιστορία.

Για να αξιολογήσουμε και να κατανοήσουμε μέσα μας το μέγεθος της προσωπικότητος του Αγίου Νικολάου του Νέου, θα πρέπει να διαβάσουμε σωστά την ιστορία.

Ο Άγιος Νικόλαος επιλέγει να βρεθεί στην Θεσσαλική γη και να αποσυρθεί από την πρόκληση της ισχύος και της εξουσίας και να αφιερωθεί στην ησυχία, στην προσευχή και στην διακονία. Επιλέγει να μείνει κοντά στον Χριστό, παρά να σκοτώσει τους αδελφούς του και να οδηγήσει την συνείδηση και την καρδιά του σε έναν διαρκή έλεγχο και σε μία υπαρξιακή καταστροφή.

Ο φέρελπις στρατιωτικός, αξιωματικός και ηγέτης Νικόλαος εγκαταλείπει την πρόκληση της δόξας και χάνεται μέσα στην έρημο της αγάπης του Θεού και ασκητεύει μαζί με τους συναθλητές του και ασκητεύει την ύπαρξή του στην αγάπη και στο έλεος του Θεού. Όταν κανείς είναι δοσμένος απόλυτα στον Θεό, γι΄ αυτόν δεν υπάρχουν διακρίσεις πολιτισμών, ιδεολογιών, πεποιθήσεων, υπάρξεων, υπάρχουν άνθρωποι, εικόνες του Θεού, για τις οποίες αξίζει κανείς να αγωνίζεται και να προσφέρεται.

Οι νέες συνθήκες ζωής του, τον οδηγούν τελικά στο μαρτύριο και στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι να θυσιάζεσαι και όχι να θυσιάζεις, να προσφέρεσαι και όχι να σου προσφέρουν. Να λειτουργείς χωρίς ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα, αλλά να λειτουργείς ελεύθερος.

Όταν ο άνθρωπος διαλέγει την σωστή πλευρά της ιστορίας, που είναι η ζωή της προσφοράς, της θυσίας και της αγάπης, αυτός ο άνθρωπος χαριτώνεται και γίνεται άγιος.

Σήμερα, σε αυτές τις δυσκολίες, τις οποίες ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, την σωστή πλευρά της ιστορίας την διαλέγουν όσοι θυσιάζονται για τους άλλους, γιατί δεν υπάρχει προσφορά και σωστή τοποθέτηση δίχως θυσία.

Ο Άγιος Νικόλαος ακολούθησε τον δρόμο της καρδιάς του και της συνείδησης του και γι’ αυτό έγραψε ιστορία».

Ακολούθησε μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία της Εικόνος του Αγίου στους δρόμους της Ανθήλης, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, στην οποία συμμετείχαν οι Άρχοντες, ο Ιερός Κλήρος και μεγάλο πλήθος πιστών.

Ανήμερα της Εορτής, Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετέβη λίαν πρωί στο Νησάκι του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Λάρυμνα, όπου και ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό και για ακόμη μία φορά βρέθηκε προσευχητικά και ουσιαστικά στο πλευρό των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους.

Τον Σεβασμιώτατο στο νησάκι του Αγίου Νικολάου συνόδευσε μάλιστα από φυλακής πρωΐας, όρθρου βαθέος, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ και συνεργάτες του Σεβασμιωτάτου από την περιοχή της Λοκρίδος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο όμορφο νησάκι, το οποίο χαρακτήρισε ως «επίγειο παράδεισο» και προέτρεψε τους παρισταμένους άρχοντες και το λαό να συνεργαστούν μαζί του για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του νησιού, και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα μας χάρισε ο Θεός ένα μεγάλο δώρο, καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία σήμερα να πανηγυρίσουμε τον Άγιο Νικόλαο το Νέο εδώ σε αυτό τον επίγειο παράδεισο.

Αυτό το νησί έχει πνευματικό φάρο, τον φάρο του Αγίου Νικολάου και στέκεται εδώ για να ευλογεί την Λάρυμνα, την ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους της και όλη την Λοκρίδα και μας χαρίζει δύναμη και ελπίδα.

Αυτός εδώ ο τόπος μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο για να αποτελέσει ένα πνευματικό καταφύγιο και έναν τόπο εξόρμησης για όλους μας και γι’ αυτό θέτω και εγώ τον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου στην διάθεσή σας».

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, οι Αντιπεριφεριάρχες της Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και κ. Αποστολόπουλος Κώστας, σύσσωμο σχεδόν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, καθώς και εκπρόσωποι πλήθους φορέων και συλλόγων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.