Στον Ιστορικό Ναό Παναγίας Δέσποινας της πόλεως Λαμίας ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, προ της του Χριστού Γεννήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στους προ Χριστού Αγίους και υπογράμμισε τον πόθο και την λαχτάρα με τα οποία έζησαν όλα αυτά τα πρόσωπα, τα οποία τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, μερικά εξ αυτών αιώνες πριν από την Γέννηση του Χριστού και σημείωσε:

«Η Αγία μας Εκκλησία μας προετοιμάζει για να υποδεχθούμε, σωστά, θεοπρεπώς, πνευματικά, υπαρξιακά και αληθινά τον Γεννηθέντα Χριστό και σήμερα μας προβάλει αυτά τα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης, που με πίστη ακολούθησαν τον Θεό, με πίστη ανέμεναν τον Μεσσία, με πίστη προέβησαν σε ενέργειες και συμπεριφορές στην ζωή τους που ήταν δύσκολες γι’ αυτούς και πάνω από όλα θυσιαστικές.

Η σημερινή ημέρα αναφέρεται στην προ Χριστού εποχή. Η Γέννηση του Χριστού ήταν τομή για την ιστορία του κόσμου.

Απευθύνεται η Εκκλησία σε μας, στους μετά Χριστό χριστιανούς, και μας φέρνει παράδειγμα τους προ Χριστού χριστιανούς, γιατί θέλει πολύ απλά προετοιμάζοντάς μας για την πορεία προς την φάτνη και το νεογέννητο Χριστό να μας φέρει μία πολύ καλή σκέψη, για να μπει μέσα στην καρδιά μας.

Αυτά τα πρόσωπα με την προσδοκία και μόνο, με την ελπίδα και την αναμονή και μόνο, υπέφεραν τόσα πολλά για την αγάπη του αναμενόμενου Μεσσία, πόθησαν τόσο πολύ να συναντήσουν τον Μεσσία και Λυτρωτή, έναν Μεσσία ο οποίος θα έρθει για να λυτρώσει τον κόσμο από την αμαρτία και θα καταργήσει τον θάνατο. Αιώνες λοιπόν πριν, όλοι αυτοί έζησαν όπως ήθελε ο Θεός. Εμείς που έχουμε ευεργετηθεί τόσο πολύ, πως ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον Χριστό, πως προετοιμάζουμε την καρδιά μας για να γεννηθεί ο Χριστός; Με το βλέμμα στραμμένο στον καταναλωτισμό και στον εξωτερικό διάκοσμο; Πως θα προετοιμάσουμε την καρδιά μας για να υποδεχθούμε τον Χριστό της αγάπης και της ειρήνης;

Αυτόν τον Χριστό θα Τον φανερώσουμε, θα Τον αποκαλύψουμε θα Τον ζήσουμε την ημέρα των Χριστουγέννων;

Το μυστικό βρίσκεται στις λέξεις πόθος, λαχτάρα, αγάπη. Όλοι αυτοί οι προ Χριστού πατέρες και αδελφοί μας αγάπησαν τον Θεό, αγάπησαν τον Χριστό, αγάπησαν την σωτηρία, ζούσαν με αυτόν τον πόθο, αυτό το όνειρο και αυτή την προτεραιότητα. Ποιος είναι ο δικός μας πόθος;

Αυτό είναι το προσκλητήριο των Χριστουγέννων και οι μεν Προπάτορες και όσους εορτάζουμε σήμερα, απάντησαν καταφατικά και είπαν «ναι» σε αυτή την πρόταση που ήταν προοπτική μέλλοντος αβέβαιη. Εμείς που είμαστε στην προνομιακή θέση να έχουμε την εμπειρία του Χριστού, θα πούμε όχι; Αυτό είναι το ερώτημα και τα Χριστούγεννα καλούμεθα να δώσουμε την απάντηση».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανίδας, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης και ο Αντιδήμαρχος αθλητισμού, εμπορίου και επιχειρηματικότητας του Δήμου Λαμιέων κ. Δημήτριος Κυρίτσης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση «Ελεύθερον το εύψυχον», που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος και ο Δήμος Λαμιέων υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και στην οποία μίλησαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο κ. Αθανάσιος Λιακατάς MSc Γεωπόνος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.