Στην ευλογημένη γη της Δυτικής Φθιώτιδος και στην πόλη που ο «ασυρματιστής του Θεού» υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στον Λόχο Διαβιβάσεων, στην πόλη της Μακρακώμης και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος, τέλεσε σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επί τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ έψαλλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών και μαθητών του Παρατήματος Μακρακώμης –Σπερχειάδος του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον υπεύθυνο καθηγητή του Παρατήματος και Πρωτοψάλτη του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά κ. Αναργύρου Βλάχου και την παρουσία του Διευθυντού Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά το χάρισμα της αγάπης, της ανάπαυσης και της ξεκούρασης το οποίο προσφέρει απλόχερα και στοργικά σε όλους τους κουρασμένους ανθρώπους, που τον πλησιάζουν και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ένας άγιος άνθρωπος, ένας άνθρωπος του Θεού, χωρίς να πει και να κάνει πολλές φορές κάτι ιδιαίτερο και μόνο με την παρουσία του, που είναι γεμάτη από την γαλήνη, την ειρήνη και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ξεκουράζει και αναπαύει τον ταλαιπωρημένο, θλιμμένο και κουρασμένο άνθρωπο.

Μας λέει ο Χριστός: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς». Αυτό ακριβώς επιτελεί κάθε αγιασμένος άνθρωπος μέσα στον κόσμο. Αποτελεί ένα σημείο ξεκούρασης και παρηγοριάς, αποτελεί ένα φάρο μέσα στην θάλασσα και στην φουρτούνα της ζωής, αποτελεί ένα λιμανάκι απάνεμο και γαλήνιο.

Έχει αποδειχθεί στην ζωή μας ότι αυτό που μας ξεκουράζει δεν είναι τόσο οι πολλές κουβέντες και τα μεγάλα και τα παχιά λόγια, ούτε πολλώ δε μάλλον, κάποιες εντυπωσιακές εξωτερικές κινήσεις, ούτε οι διαβεβαιώσεις ακόμα και κάποιων οικείων μας προσώπων όταν θα μας πουν σε κάποια δυσκολία και σε κάποια στεναχώρια μας: «μην στεναχωριέσαι όλα θα πάνε καλά». Οι άνθρωποι ξεκουράζονται και αναπαύονται, όταν αισθανθούν ότι εισπράττουν αγάπη, είτε αυτή εκφράζεται με λόγο είτε εκφράζεται ακόμη και με σιωπή. Οι άνθρωποι οι απογοητευμένοι και οι θλιμμένοι έχουν ανάγκη να νιώσουν την αίσθηση της αγάπης.

«Ο γλυκός Παΐσιος», όπως τον αποκαλούσαν παλαιοί Γέροντες, είναι αλήθεια ότι και μόνο με το βλέμμα του, με την σκιά του και το γλυκό του άγγιγμα ανέπαυε. Πολλοί άνθρωποι κουρασμένοι, απελπισμένοι και θλιμμένοι, προστρέχουν και τώρα στον τάφο του Οσίου, αλλά και σε κάθε Ναό και εικόνισμά του και βρίσκουν ανάπαυση. Και εδώ στην Μακρακώμη ανεγείρεται ένας τέτοιος Ναός του Οσίου Παϊσίου, που θα είναι ένα λιμάνι και ένας τέτοιος χώρος, μία δυνατότητα, που θα ξεκουράζει την ζωή μας, την ζωή όλου του κόσμου.

Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια πολύ σύντομα να ολοκληρώσουμε αυτό το κελί ανάπαυσης του Οσίου Παΐσίου εδώ στην Μακρακώμη γιατί το έχουμε ανάγκη όλοι μας ανεξαιρέτως».

Ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον υπό ανέγερση Ναό του Οσίου, ο οποίος χτίζεται σ’ ένα κατάφυτο περιβάλλον πάνω σε λόφο στην είσοδο της πόλης και επέβλεψε την πορεία των εργασιών, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προσφοράς προς όλους για την αποπεράτωση του Ναού και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμη μία φορά όλους τους ανώνυμους και επώνυμους δωρητές, οι οποίοι σε πείσμα των δυσκολιών της εποχής μας, συνεχίζουν να προσφέρουν σε αυτό το έργο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών είχε την ευκαιρία για ακόμη μία φορά ευρισκόμενος στην Μακρακώμης, μιας όμορφης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους τοπικούς Άρχοντες και όλους τους φιλόξενους κατοίκους της Μακρακώμης.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής Α.Τ. Σπερχειάδος κ. Γεώργιος Σταθοκώστας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.