Από την καθέδρα του στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Ταλαντίου ξεκίνησε σήμερα Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τη νέα μεγάλη περιοδεία του σε πόλεις και μικρά χωριά, επισκεπτόμενος σπιθαμή προς σπιθαμή την Φθιωτική γη για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα και συγκεκριμένα την φράση του Απόστόλου Παύλου στην προς Φιλιππισίους Επιστολή: «ὁ Κύριος ἐγγύς», έθεσε μία σειρά από ερωτήματα, για το αν εμείς οι χριστιανοί του σήμερα κατανοούμε πόσο κοντά μας είναι ο Χριστός.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Τί παράδοξο να ετοιμαζόμεθα να ακολουθήσουμε τον Χριστό πάνω στον Σταυρό, να ζήσουμε όλη αυτή την τραγικότητα ,την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης .Διότι η τραγωδία και η τραγικότητα δεν βρίσκεται στο πρόσωπο του Χριστού αλλά βρίσκεται στο πρόσωπο των ανθρώπων, βρίσκεται σε όλους εμάς γιατί εμείς οδηγούμε τον Κύριο μας στον Σταυρό . Εμείς που σήμερα του φωνάζουμε «Ωσαννά» εμείς αύριο θα του φωνάξουμε «Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν». Και όμως η Εκκλησία μας καλεί να έχουμε ειρήνη, να έχουμε χαρά μέσα μας, να έχουμε επιείκεια μέσα μας για κάθε άνθρωπο. Να υπάρχει μέσα μας κάθε τι το αγνό, κάθε τι το όμορφο, κάθε τι το καλό. Αυτό είναι το προσκλητήριο της Εκκλησίας μας το οποίο το απευθύνει ο απόστολος Παύλος διότι «ο Κύριος είναι «Εγγύς». «Ὀ Κύριος ἐγγύς ἐστιν». Τί συγκλονιστική φράση(!) που μόνο αυτή αν αγγίξει την καρδιά μας μπορεί να φέρει την ειρήνη στην ψυχή μας…».

«Πώς φυγαδεύεται η ειρήνη του Χριστού από την καρδιά μας, πόσο ξένοι είμαστε με την ειρήνη του Χριστού εκείνη την ώρα και πόσο θα έπρεπε μόνο γι’ αύτο να κλαίμε και να μετανοούμε.

Πόσο συγκλονιστικό είναι να βρισκόμαστε μέσα στον Ναό για να προσευχηθούμε και η καρδιά μας να είναι αναστατωμένη, η καρδιά μας να είναι εγκλωβισμένη σε λογισμούς και σε σκέψεις για τον γείτονα, για την γειτόνισσα, για τον συγχωριανό μας, για τον συμπολίτη μας, για τον συνάνθρωπό μας. Αντί να μαλακώνει η καρδιά μας να γίνεται σκληρή, να αναστατώνεται μέσα μας και να βρίσκεται σε βρασμό και σε θαλασσοταραχή και όμως «ὁ Κύριος ἐγγύς ἐστιν».

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σημείωσε:

«Γιατί λείπει η ειρήνη μέσα από την καρδιά μας; Διότι εμείς δεν είμαστε εγγύς στον Κύριο. Αυτό είναι το πρόβλημα .Ο Χριστός είναι κοντά μας, ο Χριστός χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας, ο Χριστός έρχεται να μας αγκαλιάσει, να μας χαϊδέψει, να μας ενισχύσει , να μας σηκώσει ,να μας ενδυναμώσει. Εμείς είμαστε μακριά από τον Κύριο. Αυτή είναι η δυστυχία και τραγωδία μας».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Θα δούμε ότι σήμερα πολλοί θα σηκώσουν στα χέρια τον Χριστό. Το βλέπουμε αυτό στην ζωή μας, αλλά επίσης θα δούμε ότι πάνω στον Σταυρό θα είναι σχεδόν μόνος. Τότε θα φανεί ποιοι είναι έγγιστα του Κυρίου και ποιοι στέκονται μακρόθεν. Το ερώτημα που τίθεται για όλους εμάς ενόψει αυτής της πορείας του Χριστού αδερφοί μου είναι αν τελικά θα επιλέξουμε εμείς να είμαστε κοντά στον Κύριο, ή αν θα επιλέξουμε να είμαστε μακριά από τον Κύριο.

Εμείς θα Τον ακολουθήσουμε μέχρι τέλους ή θα τον εγκαταλείψουμε στην πορεία; Θέλουμε έναν Χριστό σταυρωμένο και αναστημένο ή θέλουμε έναν Χριστό κομμένο και ραμμένο στα δικά μας μέτρα, στην δική μας βόλεψη στην δική μας άποψη στο δικό μας πρόσωπο;

Ο Χριστός της Εκκλησίας είναι ο Σταυρωμένος Νυμφίος, είναι ο ηττημένος Νυμφίος, γιατί μέσα από την ήττα του μπορεί να νικήσει τον θάνατο, γιατί τον θάνατο θα τον νικήσουμε «Θανάτω θάνατον πατήσας». Δεν θα τον νικήσουμε με την εξουσία, με την κυριαρχία, δεν θα τον νικήσουμε τον θάνατο με τον φανατισμό και με τις κραυγές, δεν θα τον νικήσουμε τον θάνατο με τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία, δεν θα νικήσουμε τον θάνατο με τις ψυχώσεις μας, τις εμμονές μας. Τον θάνατο θα τον νικήσουμε με την πραότητα, με την ειρήνη μέσα στην καρδιά μας. Τον θάνατο μας θα τον νικήσουμε θανατώνοντας το εγώ μας, θανατώνοντας τον εγωισμό μας, θανατώνοντας την φιλαυτία μας, θανατώνοντας όλες τις ιδεοληψίες μας».

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μαζί με τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ μετέβησαν στο Δημαρχείο και πραγματοποίησαν σύσκεψη για τις επικείμενες επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Λοκρίδας, από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τον Δήμο Λοκρών.

Ακολούθως στις 11:00, μέσα από την τηλεόραση του «Star Κεντρικής Ελλάδος», από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube και μέσα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89,4 Fm), προβλήθηκε η προπασχάλια μουσική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με ύμνους, θρήνους και παραδοσιακά κάλαντα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η οποία είχε τον τίτλο: «Χριστός Πάσχων».

Τα γυρίσματα της εκδηλώσεως πραγματοποιήθηκαν στις τρεις Ιστορικές Ιερές Μονές Αγάθωνος, Δαμάστας και Αντινίστης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης του κ. Συμεών ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, ενώ συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», Ιεροψάλτες της Φθιώτιδος, μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΤΗΣ», καθώς και τα μέλη της παραδοσιακής ορχήστρας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.