Την Κυριακή, στις 25 Μαρτίου 2018, στο εμπορικό κέντρο «Zimnyaya vishnya» της πόλεως Κέμεροβο ξέπασε πυρκαγιά με πολλά θύματα. Έχουν σκοτωθεί 64 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν παιδιά. Η 28 Μαρτίου κηρύχθηκε στη Ρωσία Ημέρα Παλλαϊκού Πένθους. Ο Άγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος έγινε αποδέκτης συλλυπητηρίων μηνυμάτων των Προκαθημένων των κατά τόπους Εκκλησιών, τα οποία εξακολουθούν να αποστέλλονται.

Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος:

Μακαριώτατε και Αγιώτατε Αδελφέ,

Με συνοχή καρδιάς πληροφορηθήκαμε την θλιβερή είδηση της πυρκαγιάς στο εμπορικό κέντρο «Zimnyaya vishnya», που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους. Μᾶς λείπουν τα λόγια για το ακατανόητο της τραγωδίας, για την οποία μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημερώσεως.

Προσευχόμαστε αδιαλείπτως για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Καθώς οδεύουμε προς την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, θρηνούμε όπως έκανε ο Κύριός μας για το θάνατο του καλού φίλου του Λαζάρου, κρατώντας μέσα μας τη διαβεβαίωση της Ανάστασης και την υπόσχεση της μελλοντικής ζωής.

Σε αυτή τη στιγμή θλίψης και πένθους, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, τη συμπάθεια και τις προσευχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας. Είθε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να χαρίσει αιώνια ανάπαυση σε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο και να προσφέρει ειρήνη και ανακούφιση σε αυτούς που οι καρδιές τους ράγισαν και πληγώθηκαν από τα γεγονότα αυτών των ημερών. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε εσάς και σε εκείνους που υποφέρουν.

Εκφράζοντες τα συλλυπητήριά μας, Σᾶς κατασπαζόμεθα αδελφικῶς ἐν Κυρίῳ και με βαθιά αδελφική αγάπη και τιμή διατελούμε.

Τῆς Ὑμετέρας σεβασμίας Μακαριότητος,

ἀγαπητός ἐν Χριστῷ αδελφός

+ Βαρθολομαῖος,
ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης

καὶ Οἰκουμενικός Πατριάρχης

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος:

Αγιώτατε,

Με μεγάλη θλίψη της καρδιάς δεχθείτε τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια τόσο εκ μέρους μας προσωπικώς, όσο και εκ του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας για την τραγωδία στην πόλη Κέμεροβο, όπου μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 64 άτομα, περισσότερα εκ των οποίων ήταν τα παιδιά.

Προσευχόμαστε μαζί με Σᾶς και με ολόκληρο το αδελφικό Ρωσικό λαό μας για την ανάρρωση όλων των τραυματισμένων, για την παρηγοριά σε όλους, όσοι έχασαν σε αυτή την φοβερή πυρκαγιά τους συγγενείς και τους οικείους τους καθώς και για την ανάπαυση των ψυχών των απωλεσθέντων.

Αιωνία η μνήμη σε όλους τους απωλεσθέντες!

Της Υμετέρας Αγιώτητος ἐν Χριστῷ αδελφός και συλλειτουργός

+ Εἰρηναίος,
ὁ Πατριάρχης Σερβίας

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Ροστισλάβ:

Αγιώτατε,

Κατά τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όταν ο λαός του Θεού ετοιμάζεται να εορτάσει την Λαμπρά του Χριστού Ανάσταση και το ερχόμενο Σάββατο θα τιμήσουμε την ανέγερση του Λαζάρου του Τετραημέρου, πληροφορηθήκαμε την τρομακτική είδηση ότι ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στην πόλη Κέμεροβο έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί άνθρωποι. Αγιώτατε, δεχθείτε τα πλέον ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια εκ μέρους του πληρώματος της Τοπικής μας Εκκλησίας για την τραγωδία, που συνέβη. Προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων, για την παρηγοριά των όσων έχασαν τα οικεία τους πρόσωπα και ιδίως τα παιδιά, και για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων αδικοχαμένων ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι ο Πανάγαθος Κύριος να συναναστήσει τις ψυχές των δούλων Του, χαριζόμενος σε αυτούς την αιωνία ζωή.

+ Ροστισλάβ,
ὁ Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ,

Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας

Share the post “Συλλυπητήρια των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για την απώλεια των ανθρώπων εξαιτίας της πυρκαγιάς στην πόλη Κέμεροβο”

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.