Στο Καθολικό της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βαλουκλή με τη συμμετοχή Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου και των Αγιωτάτων Εκκλησιών Βουλγαρίας και Ουκρανίας, προεξήρχε το πρωί της Κυριακής των Μυροφόρων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος της Πατριαρχικής και Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, είχε παρευρεθεί ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, πρόκειται να εκλέξει νέο Πατριάρχη.

Συμμετείχαν οι Σεβ. Ανέων κ. Μακάριος, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Στάρα Ζαγοράς κ. Κυπριανός, Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιος, Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, Δωροστόλου κ. Ιάκώβος, Σικάγου κ. Ναθαναήλ, και Σελευκείας κ. Θεόδωρος, καθώς και οι Θεοφιλ. Βελικίας κ. Σιώνιος, Σμόλιαν κ. Βησσαρίων, και Μπορίσπιλ κ. Αβραάμιος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ.Βασίλειος Καλλιακμάνης, κληρικός της Ι.Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στην ομιλία του, μετά την Θ. Λειτουργία, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις Μυροφόρες γυναίκες, οι οποίες ακούνε πρώτες το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου, ενώ σε άλλο σημείο εξέφρασε την χαρά του για τη συμμετοχή στη σημερινή θεία Λειτουργία Αρχιερέων εκ των δύο θυγατέρων Εκκλησιών Βουλγαρίας και Ουκρανίας.

“Το μήνυμα της Αναστάσεως ακούεται στη σημερινή εορτή «έξω των τειχών». Αυτή είναι η τελευταία εντολή του Χριστού προς τους μαθητάς Του: Να πορευθούν προς την Οικουμένη, έξω από τα τείχη των πόλεων, και να κηρύξουν την Ανάστασιν «πανταχού», με συνεργό τον ίδιο τον Κύριο, ο οποίος θα βεβαιώνη τον λόγον «διά των επακολουθούντων σημείων».

Σημείον της αεί παρουσίας του Κυρίου εν τω μέσω ημών αποτελεί το συλλείτουργον με αδελφούς Αρχιερείς εκ δύο αγαπητών θυγατέρων της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ήτοι εκ των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Βουλγαρίας και Ουκρανίας.

Η παρουσία σας, Τιμιώτατοι αδελφοί, εις τας Αυλάς της κοινής Μητρός Εκκλησίας είναι λόγος εγκαυχήσεως δι’ ημάς, διότι οι κόποι αυτής, της αεί κενουμένης και εκδαπανωμένης υπέρ της ευσταθείας των τέκνων αυτής, δεν απέβησαν άκαρποι.

Συγχρόνως έχουμε την βεβαιότητα, ότι και δι’ εσάς το προσκύνημα εις την Βασιλεύουσα και την Μεγάλη Εκκλησία αποτελεί πνευματική επιστροφή εις την κολυμβήθρα, η οποία ανεγέννησε και εφώτισε τους λαούς σας και απετέλεσε καθοριστική και ευεργετική καμπή στην ιστορία και τον πολιτισμό τους.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Επόπτη της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπο Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιο και την Διαχειριστική Επιτροπή αυτής, ενώ επαίνεσε ιδιαιτέρως τις αδελφές από το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου που διακονούν αυτήν την περίοδο στη Μονή.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Επίσκοπος Ξανθουπόλεως.

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Γουίνιπεγκ κ. Ιλαρίων, Προύσης κ. Ιωακείμ, και Ντένβερ κ. Κωνσταντίνος, κληρικοί από την Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ουκρανία, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Βουλγαρίας στην Τουρκία κ. Angel Cholakov, o Εξοχ. Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, o Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στον Τάφο του αοιδίμου προκατόχου του, Πατριάρχου Δημητρίου, μνημονεύοντας όλους τους Πατριάρχες, Ιεράρχες και Μ. Ευεργέτες του Γένους που αναπαύονται στον αυλόγυρο της Μονής. Στη συνέχεια μετέβη στο παρακείμενο Β΄ Κοιμητήριο της Μονής όπου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, «των πατέρων και αδελφών ημών, ων τα ονόματα Κύριος γιγνώσκει».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.