Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «αυτοί οι άνθρωποι, οι πρόγονοι μας, πριν από 200 χρόνια επέτυχαν το θαύμα, ενώ όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, διότι είχαν διώξει τον φόβο από την καρδιά τους, είχαν μέσα τους τον Θεό».

Στο τέλος της Πολυαρχιερατικής Συνοδικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος κ. Συμεών ευχαρίστησε τους Συνοδικούς Αγίους Αρχιερείς για την ευλογητή παρουσία τους στη λεβεντογέννα Ρούμελη, δια των προσώπων των οποίων ήταν παρούσα σύνολη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος και ο Μακαριώτατος Πρόεδρος Αυτής, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στις εκδηλώσεις προς τιμήν των κληρικών του τόπου μας, που θυσιάσθηκαν στους υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος Εθνικούς Αγώνες.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν στο Κενοτάφιο του Εθνομάρτυρος Αθανασίου Διάκου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση, εκπροσωπώντας την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατόπιν, συνοδείᾳ του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και των υπολοίπων κυρίων Καθηγητών, που συμμετείχαν στο Επιστημονικό Συνέδριο και των αρχόντων του τόπου, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους φιλόξενους χώρους του εμβληματικού Ιερού Επισκοπείου της πόλεως της Λαμίας στην οδό Σκληβανιώτου.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην Δημοτική Πινακοθήκη «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ» του Δήμου Λαμιέων, όπου τέλεσαν τα εγκαινία της Εκθέσεως της Συλλογής του φιλολόγου κ. Ευαγγέλου Φ. Στεφανή με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, Ιστορικά Αποτυπώματα», που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και είναι ενταγμένη στο πλαίσιο εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου ξεναγήθηκαν για το περιεχόμενο της Εκθέσεως από τον έγκριτο επιστήμονα, εκπαιδευτικό και συλλέκτη κ. Ευάγγελο Φ. Στεφανή.

Έπειτα οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες, κατευθύνθηκαν προς την ηρωική Αλαμάνα, τον τόπο που ο Εθνομάρτυρας Αθανάσιος Διάκος, έδωσε την ύστατη μάχη του για να αναπνεύσει τούτος ο τόπος αέρα ελευθερίας, όπου και κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώπιον του μνημείου του Εθνομάρτυρος, ψάλλοντες τον Εθνικό Ύμνο.

Τέλος μετέβησαν στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου στον προαύλιο χώρο της, με θέα προς την πόλη της Λαμίας, έλαβε χώρα η καταληκτήρια Συνεδρία του ειδικού Επιστημονικού Συνεδρίου, όπου ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Χρήστος Καραγιάννης παρουσίασε ενώπιον των Συνέδρων Καθηγητών τα πορίσματα του Συνεδρίου.

Την λήξη του Συνεδρίου κήρυξε, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος.

Στις σημερινές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, η τοπική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ο Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.