Στις 23 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου, δηλαδή τη σύλληψη του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ως εμβρύου, στη μήτρα της μητέρας του, της αγίας Ελισάβετ. Από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Ιουνίου (γενέθλια του Προδρόμου) είναι εννέα μήνες, η εγκυμοσύνη της αγίας Ελισάβετ.

Σύλληψη Προφήτου Ιωάννου Προδρόμου: Εορτή στις 23 Σεπτεμβρίου

Ἐλισάβετ στειρώσεως ἠλευθέρωται, ἡ Παρθένος δὲ πάλιν Παρθένος ἔμεινεν, ὅτε φωνῇ τοῦ Γαβριήλ, γαστρὶ συνέλαβεν, ἀλλ’ ἐν νηδύϊ προσκιρτᾷ τὸν ἐν γαστρὶ παρθενικῇ, Θεὸν προγνοὺς καὶ Δεσπότην, ὁ Πρόδρομος Ἰωάννης, εἰς σωτηρίαν ἡμῶν σαρκούμενον.

Ας σημειώσουμε ότι η Εκκλησία γιορτάζει τα γενέθλια μόνο αυτών των τριών προσώπων, του Χριστού, της Παναγίας και του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Όλοι οι άλλοι άγιοι γιορτάζουν μόνο την ανάμνηση του θανάτου τους, δηλαδή της τελικής εισόδου τους στην πρόγευση της βασιλείας των ουρανών (γιατί πλήρως η βασιλεία των ουρανών θα έρθει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου).

Οι τρεις αυτές περίοδοι των εννέα μηνών φανερώνουν τη μεγάλη αξία και σημασία που αποδίδει η Ορθόδοξη Εκκλησία, από τα αρχαία χρόνια ακόμη, στην εγκυμοσύνη και στα έμβρυα και κατ’ επέκτασιν γενικά στη μητρότητα.

Ας προσθέσουμε ότι, σύμφωνα με το κατά Λουκάν ευαγγέλιο, όταν η Παναγία ήταν έγκυος το Χριστό και η αγία Ελισάβετ τον Πρόδρομο, οι δύο γυναίκες – που ήταν συγγενείς – συναντήθηκαν και, μόλις η Θεοτόκος χαιρέτισε την Ελισάβετ, το έμβρυο Πρόδρομος κινήθηκε στη μήτρα της μητέρας του, η οποία αμέσως εμπνεύστηκε από το Άγιο Πνεύμα και κατάλαβε ότι η Μαρία κρατούσε στα σπλάχνα της το Μεσσία (Λουκ. 1, 39-56). Το απόσπασμα αυτό είναι μεγάλης σημασίας και διαβάζεται ως ευαγγέλιο (ευαγγελικό ανάγνωσμα) στο Μικρό Παρακλητικό Κανόνα της Θεοτόκου.

Το έμβρυο δεν είναι απλώς κύτταρα, αλλά κανονικός άνθρωπος, κατά την αγία μας Εκκλησία, με αθάνατη ψυχή. Γι’ αυτό η έκτρωση αποτελεί φόνο και φρικτό αμάρτημα.

Σας ευχαριστώ. Καλή λευτεριά να έχετε, όσες εγκυμονείτε, οι δε άντρες, παρακαλώ, και οι οικογένειες και η κοινωνία ολόκληρη, ας αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

Αλλά κι όταν δεν τις αναλαμβάνουμε, η Εκκλησία πάντοτε θα βοηθήσει και μια επίσκεψη στον πνευματικό (εξομολόγο) της ενορίας μας είναι η καλύτερη αρχή (αν δεν ξέρεις πώς, πήγαινε την Κυριακή στη λειτουργία και μετά το τέλος ζήτα από τον επίτροπο να σου καλέσει τον παπά, να του μιλήσεις)

 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.