Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης μονοπωλεί το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου για το όνομα της Μακεδονίας

Το Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή αποτελεί καταλύτη αλλά και δρομοδείχτη κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Οι υπολογισμοί που κάνουν λόγο για πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες δημιουργούν έντονους προβληματισμούς στα κυβερνητικά επιτελεία αλλά και σε διεθνή κέντρα που επιθυμούν να κλείσει το Μακεδονικό άμεσα.

Η αρχική αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος για μη συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν προϊόν μιας δικαιολογημένης καχυποψίας περί του ΄΄χρώματος΄΄ που ενδεχομένως λάμβανε το συλλαλητήριο ή ο φόβος επεισοδίων, γεγονότα με τα οποία η Εκκλησία δεν πρέπει επουδενί να ταυτισθεί.

Από τη στιγμή που προέκυψε πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και δίχως έκτροπα που μόνο ζημιογόνα θα ήσαν για το όλο εγχείρημα, η παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος την Κυριακή στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα είναι δυναμική και καθοριστική με μπροστάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο ο οποίος μόνο τυχαία δεν εστάλη από τον Αρχιεπίσκοπο μιας και οι ικανότητές του αλλά και το γεγονός ότι εκφράζει λόγο μεστό χωρίς ακραίες φράσεις συντελούν στο να θωρακισθεί το κύρος της Εκκλησίας από τυχόν επιθέσεις και φαρμακερές κριτικές την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ο Σεβασμιώτατος Σύρου στο λόγο που θα εκφωνήσει θα εκφράσει για άλλη μια φορά την πάγια θέση της Εκκλησίας για το Μακεδονικό, όπως αυτή εκφράσθηκε από την ανακοίνωση της Συνόδου, θα χαιρετήσει το συλλαλητήριο και τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων αλλά θα αποφύγει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ούτως ειπείν ακραία κατάσταση ή οποιασδήποτε μορφής συνθηματολογία.

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το συλλαλητήριο της Κυριακής και να ορισθεί η περαιτέρω στάση.

Αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες του ρεπορτάζ, στην περίπτωση μιας γιγαντιαίας συμμετοχής, από την επόμενη κιόλας ημέρα ενδέχεται να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα και εκεί ο ρόλος της Εκκλησίας θα είναι κομβικός γιατί θα πρέπει να διασφαλίσει την ενότητα και την αποφυγή διχασμού.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.