Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο σταθμάρχης - Απoσύρθηκε ο Ζηλιασκόπουλος από την επιτροπή διερεύνησης - Οι δηλώσεις Σκέρτσου: Θα αποδοθούν άμεσα και δίκαια οι ευθύνες.

Εν μέσω κλίματος ανείπωτης θλίψης και οδύνης για τους 57 αδικοχαμένους της σιδηροδρομικής τραγωδίας, το «τελευταίο αντίο» απευθύνουν αυτήν την ώρα συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι σε όσα από τα θύματα ταυτοποιήθηκαν, βυθίζοντας στη θλίψη τα Γιαννιτσά, τον Τύρναβο και την Καρδίτσα, ενώ ο 59χρονος σταθμάρχης πήρε νέα προθεσμία από τον ανακριτή και θα απολογηθεί αύριο. Όπως είπε ο δικηγόρος του, προέκυψαν «νέα, καθοριστικά στοιχεία» για την υπόθεση, τα οποία πρέπει να μελετήσει η υπεράσπισή του.

Νέα προθεσμία έλαβε να απολογηθεί ο σταθμάρχης για το δυστύχημα στα Τέμπη

Καταγγελίες για τον σταθμάρχη

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες αναφορικά με τη συμπεριφορά του σταθμάρχη τις στιγμές λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα, καθώς -όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης – ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν βρισκόταν στο σταθμό και πως στο σημείο βρισκόταν μόνο ο κλειδούχος. Σύμφωνα με όσα είπε ο δικηγόρος, την ώρα του δυστυχήματος, στις κλήσεις του σταθμάρχη υπήρχε οχλαγωγία και ακουγόταν μουσική. «Στα 100 μέτρα υπάρχει ένα καφέ που δεν είχε μουσική», είπε συμπληρώνοντας πως, «δεν ήταν στη θέση του ο σταθμάρχης. Φαίνεται ότι ο κλειδούχος ήταν στη θέση του σταθμάρχη και ο σταθμάρχης ήταν μακριά», υποστήριξε ο κ. Μπαρτζώκης.

Παράλληλα, εξακολουθεί η διαδικασία των ταυτοποιήσεων, με τον Αναστάσιο Κουτσόπουλο, τον Γιώργο Παπάζογλου, γιο Καθηγητή του ΑΠΘ και την Αναστασία Παπαγγελή να προστίθενται τις τελευταίες ώρες στην μακάβρια λίστα.

Οι δηλώσεις Σκέρτσου: «Δεν αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους»

Από πλευράς της, «η κυβέρνηση θα αποδώσει άμεσα, δίκαια και ονομαστικά τις ευθύνες εκεί που πρέπει και θα σταθεί δίπλα σε κάθε μια από τις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Political”. Είναι άλλωστε, όπως προσθέτει, «αυτονόητο και ηθικά επιβεβλημένο», επισημαίνοντας πως «τώρα είναι η ώρα του συλλογικού και ατομικού πένθους. Όχι της πόλωσης ούτε της αδιέξοδης οργής. Πρέπει να νιώσουμε όλοι το βαθύ συναίσθημα θλίψης των πολιτών και των οικογενειών».

«Αυτό που ζήσαμε στα Τέμπη δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε. Είναι μια Ελλάδα που έρχεται από το παρελθόν και δεν μπορεί να αποτελεί μια Ελλάδα του παρόντος και του μέλλοντος. Η αναφορά του πρωθυπουργού σε “ανθρώπινο λάθος” έγινε σε συνέχεια της παραδοχής από τον ίδιο τον σταθμάρχη αυτού που συνέβη και προφανώς δεν είχε την έννοια της “έκδοσης πορίσματος”. Δεν αποσείουμε επομένως ευθύνες ούτε αναζητούμε “αποδιοπομπαίους τράγους” στο πρόσωπο του σταθμάρχη. Υπήρξε άλλωστε και η παραίτηση του ίδιου του υπουργού Κ. Καραμανλή», εξήγησε ο Υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε πως «δεν κρύψαμε ποτέ τα διαχρονικά προβλήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων”. “Υπάρχουν πολλές δημόσιες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Κ. Καραμανλή κατά τη θητεία του που μιλούν για το “μεγάλο ασθενή” των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η δεύτερη διαφορά συνεπώς είναι ότι εμείς καταρτίσαμε ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης τους που για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις μνημονιακές περικοπές που είχαν οδηγήσει στην περαιτέρω απίσχναση ενός – ήδη αδύναμου ακόμη πριν από την κρίση χρέους – δικτύου τρένων και σιδηροδρόμων», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Η απόσυρση Ζηλιασκόπουλου

Στο ενδιάμεσο, αποσύρθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο Καθηγητής, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, αναφέροντας πως “λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής”. Ο κ. Ζηλιασκόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Χρήστο Πυργίδη, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, η δήλωση Ζηλιασκόπουλου:

«Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου».

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος και ο Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Πανελλήνια θλίψη σήμερα τελέστηκαν οι πρώτες κηδείες των θυμάτων

Στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά εψάλη η εξόδιος ακολουθία της Ιφιγένειας Μίτσκα, 23ετών, η οποία επέβαινε στο βαγόνι 3. Τραγικές φιγούρες τα μέλη της οικογένειάς της, που έχουν βυθιστεί στο πένθος, αλλά και φίλοι του κοριτσιού, που είναι συντετριμμένοι από τον θάνατό της.

ifigeneia_kideia___2_
ifigeneia_kideia___3_
ifigeneia_kideia___5_
ifigeneia_kideia___6_

ifigeneia_kideia___7_
ifigeneia_kideia___8_
ifigeneia_kideia___9_
ifigeneia_kideia___1_

Θρήνος και στον Τύρναβο, όπου οι οικείοι της και οι φίλοι αποχαιρέτησαν την 42χρονη, Βάγια Μπλέκα – Καρακώστα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. «Θα τη θυμόμαστε πάντα για την καλοσύνη της, την εργατικότητα, τη συναδελφικότητα και τη δοτικότητά της» ανέφεραν, αποχαιρετώντας την 42χρονη νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, οι συνάδελφοί της. Η άτυχη γυναίκα θα ταξίδευε στην Αμερική, για να συναντήσει τον άντρα της, αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρισκόταν εκεί για υπηρεσιακούς λόγους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.