Μοναδικές εκδηλώσεις για την Άλωση της Κων/λης και τη γενοκτονία των Ποντίων στο παν/κό ναϋδριο της Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Ρόδου.

Συγκλόνησε τους πάντες η πατερική μορφή του Γέροντα Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιου Τσούκου.
Γράφει ο π. Κυριάκος Μανέττας κληρικός -εκπαιδευτικός

Απόηχος μεγάλος με μηνύματα πολλά , πνευματικά και Εθνικά έζησαν πάνω από 250 παρευρισκόμενοι , την Κυριακή του τυφλού,( στις 29 Μαίου 2022) ημερομηνία της Άλωσης της Κων/λης από τους Τούρκους το 1453. Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής εθνικού και θρησκευτικού περιεχομένου. Μεγαλύτερη όμως πνευματική αγαλλίαση υπήρξε η σεμνή παρουσία του πολυσέβαστου Γέροντα της Αγάπης Μητροπολίτη Γανου και Χώρας πατρός Αμφιλοχίου Τσούκου. Με την ευγενική άδεια του Μητροπολίτη Ρόδου κ Κυρίλλου Κογεράκη , κάτι που τον τιμά ιδιαιτέρως και εκφράζουμε δημοσίως ευχαριστίες γι αυτό,έγινε θερμή υποδοχή του πατρός Αμφιλοχίου Τσούκου. Στο παν/κό ναϋδριον της Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών στις 7 η ώρα το απόγευμα μ ε κωδονοκρουσίες, ροδοπέταλα , ανθόνερα και ψαλμούς , το < Χριστός Ανέστη και < Ο Άγγελος εβόα….>

Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν το παν/κό ναύδριον ο Γέροντας σαν Μητροπολίτης.Καλλικέλαδα έψαλλαν ο Γεώργιος Καραβέλλατζης και η Κατερίνα Κονισσή –Θυρή.Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας , ιδιαιτέρως νέοι και νέες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ομάδας Νέων από το παν/μιο και άλλες Σχολές ανταποκρίθηκαν στις εκδηλώσεις . Τον συντονισμό επιμελήθηκε ο πρώτος εφημέριος του παν/κού ναύδρίου π. Κυριάκος Μανέττας . Σημαιοστολισμοί με την Βυζαντινή και Ελληνική σημαία μεσίστιες επι 3 μέρες . Αφίσα μεγάλη με την Αγία Σοφιά φόντο, με πένθιμες γωνίες, με την Παναγία την Νικοποιό , τον Αρχαγγελο Μιχαήλ και τον Ζωοδότα Χριστό στόλιζε τον προαύλειο χώρο με την επιγραφή :< Κάτω τα χέρια από την Αγιά Σοφιά >, < Η καρδιά της Ρωμιοσύνης κτυπά στην Κων/λη.>

Τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός όπου έλαβε μέρος ο Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας και ο π. Κυριάκος Μανέττας . Παρών ήταν και ο π. Νεκτάριος Πόκκιας , ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θάρρι και πνευματικό παιδί του Γέροντα Αμφιλόχιου , αντάξιος συνεχιστής του έργου του. Επίσης ο π. Απόστολος Πεζουβάνης.Τελέστηκε αρτοκλασία για την Υγιεία της Ρωμιοσύνης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κων/λη , Ίμβρο ,Πόντο,Μικρά Ασία . Επίσης με τις πένθιμες κωδονοκρουσίες , κόλλυβο για τους πεσόντες εκατομμυρίων διωχθέντων και ηρωϊκώς τελειοθέντων , απελαθέντων 11 πατριαρχών , 120 Αρχιερέων , 6000 κληρικών , αμάχων , σφαγιασθέντων , καθώς και του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κων/νου Παλαιολόγου.

Απαγγέλθηκαν κείμενα από τον π. Κυριάκο Μανέττα ,το ποίημα του Πολέμη < Ο τυφλο΄ς προ του Σταυρού. > ενώ νέοι και νέες της χριστιανικής ομάδας διάβασαν κείμενα συγκινητικά με ιστορικά γεγονότα για τη Βασιλεύουσα και τον Πόντο.Για τη μαγάλη γενοκτονία των Ποντίων και των χιλιάδων σφαγιασθέντων μίλησε ο π. Κυριάκος Μανέττας. Τίμησε , στη συνέχεια, με ανθοδέσμη , ένα Σταυρό ψηφιδωτό , έργο και προσφορά του καλλιτέχνη Νικολάου Κελεπέρα και ένα δώρο από τον κον Γιάννη Γιαννακάκη, τον Γέροντα Αμφιλόχιο Τσούκο.

Τραγούδια επικαιρα ακούστηκαν από μαγνητόφωνο , από τον Γέροντα και από την καν Κονισσή Κατερίνα με τη μουσική συνοδεία του Μανούσου Ραφαήλ.
Η ομιλία και οι παρεναίσεις του Γέροντα Αμφιλόχιου , οι έπαινοι για το έργο του π. Κυριάκου Μανέττα συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους . Έψαλλαν όλοι μαζί το < ..τη Υπερμάχω…>στην Παναγία μας , τον Εθνικό μας Ύμνο και τη Φήμη του Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιου Τσούκου με ιαχές και χειροκροτήματα.
Πλούσια εδέσματα , αναψυκτικά και γλυκά προσφέρθηκαν πλουσιοπάροχα σε ολους.Όλοι έφυγαν με μεγάλο πνευματικό όφελος ,πατριωτικό παλμό και ορθόδοξο φρόνημα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.