Κατέθεσε ενώπιον Δικαστηρίου η γυναίκα που κατηγορεί τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου για άσεμνη επίθεση – Συγκλόνισε με τα όσα ανέφερε για τον ιεράρχη – Εκδήλωση συμπαράστασης υπέρ της γυναίκας έξω από το Δικαστήριο και φραστικό επεισόδιο κατά την αναχώρηση του ηλικιωμένου τέως Μητροπολίτη – Δείτε Εικόνες από τη διαμαρτυρία.

Λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν το φθινόπωρο του 1981, εντός της Μητρόπολης, όταν είχε επισκεφθεί τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, έδωσε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, η γυναίκα που κατήγγειλε τον 84χρονο ιεράρχη για άσεμνη επίθεση.

Κατά τον επίδικο χρόνο που φέρεται να διαπράχθηκε το αδίκημα, ήταν ανήλικη. Είχε αποφασίσει να επισκεφθεί τον τέως Μητροπολίτη, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα της και μετά την παρότρυνση φίλων της οικογένειας, για να πάρει οικονομική βοήθεια από ταμείο για ορφανά.

Όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου άρχισε να την παρενοχλεί. Κατέθεσε ότι κανόνιζε συναντήσεις απογεύματα Σαββάτου, προφανώς για να λείπει το προσωπικό της Μητρόπολης και την υποδεχόταν ο ίδιος στο γραφείο του, αφού της άνοιγε την πόρτα της Μητρόπολης.

Η παραπονούμενη ανέφερε ακόμα στο Δικαστήριο, πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, είχε τη διαίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν ήθελε να ξαναπάει, ωστόσο ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις, με αποκορύφωμα την ημέρα που, όπως ισχυρίστηκε, ο Μητροπολίτης της επιτέθηκε άσεμνα.

«Φώναζα άνοιξε μου… Ήξερα μόνο πατρικό χάδι». Ξέσπασε η γυναίκα που καταγγέλλει τον τέως Κιτίου (pics-video)
Σημείωσε ακόμα ότι σε κατάσταση πανικού μετέβη περπατητή στο σπίτι της και ενημέρωσε σχετικά την μητέρα της. Κατέθεσε ότι από τότε βασανιζόταν, όπως είπε, επειδή δεν κατήγγειλε τον τότε Μητροπολίτη και τελικά αποφάσισε να το κάνει όταν είδε το φως της δημοσιότητας άλλη καταγγελία εναντίον του.

Η παραπονούμενη αντεξετάστηκε από τον εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας. Αύριο αναμένεται να αρχίσει η αντεξέτασή της από τον Μιχάλη Πική, συνήγορο υπεράσπισης του Μητροπολίτη τέως Κιτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου δήλωσε μη παραδοχή στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης κατά γυναίκας, η οποία κατά τον Νοέμβριο του 1981 που φέρεται να διαπράχθηκε το αδίκημα, ήταν ανήλικη.

«Με έσπρωξε στον καναπέ και τον κλοτσούσα να φύγει»

«Την πρώτη φορά μπήκαμε στο γραφείο και έκλεισε την πόρτα… μετά δεν ήταν έτσι. Με έσπρωξε στον καναπέ και τον κλοτσούσα να φύγει… Καθόταν εντελώς κοντά μου και έβαζε τα χέρια του πάνω στα χέρια μου που είχα στα πόδια μου. Μου είπε ότι θα με βοηθούσε οικονομικά. Έλεγα από μικρή στη μάμα μου ότι δεν μου αρκέσει να πηγαίνω σε τούτον τον άνθρωπο… δεν ξέρω ήταν η διαίσθηση μου», σημείωσε. «Έκλεισε την πόρτα και με αγκάλιασε και μείναμε αγκαλιασμένοι. Περπάτησε δίπλα μου και με αγκάλιασε από τους ώμους, πήγε στο γραφείο και πάτησε ένα κουμπί και κλείδωσε την πόρτα. Ξάπλωσε από πάνω μου και έβαλε τα χείλη του πάνω από τα δικά μου…» είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεση της.

Συναισθηματικά φορτισμένη σε κάποιο σημείο της κατάθεσης της, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα.

«Αφού έφυγε το στόμα του χωρίς να φύγει από πάνω μου, έπιασε το στόμα μου να μην ακούγεται η φωνή μου και έπιασε το πόδι μου να μην κλωτσήσω. Φώναζα να μου ανοίξει να φύγω, ήμουν εκτός εαυτού. Όταν σηκώθηκε από πάνω μου είπε ότι έγινε να μείνει εδώ μεταξύ μας. Δεν απάντησα, έκλαιγα, φώναζα. Εγώ ήξερα το πατρικό χάδι μόνο, τώρα είμαι μεγάλη, βάλτε στην θέση μου την κόρη σας…»

«Δεν έκανα καταγγελία, δεν ήξερα πως θα αντιδράσω και πως να το αντιμετωπίσω. Έχασα τον εαυτό μου και έχασα τα πάντα. Δεν μπορούσα να μείνω μόνη σπίτι μου, περπατούσα και έβλεπα πίσω μου. Φίμωσαν τους δικούς μου τους έλεγαν το μόνο που θα καταφέρετε είναι να «βγάλετε» το όνομα της μικρής».

«Είδα την προηγούμενη κοπέλα που κατήγγειλε τον τέως Μητροπολίτη και πάντα όταν έπεφτε κουβέντα το έλεγα. Ήθελα να τον τιμωρήσω μόνο που θα το έλεγα. Άκουσα πολλά για τη φήμη του. Δεν είναι ισχυρισμοί μου είναι αυτό που βίωσα και μακάρι να μην το βίωνα».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η καταγγέλλουσα είπε «ο γιος μου, μου είπε μάμα να το κάνεις -να τον καταγγείλεις- γιατί ακούμε πολλά στην πόλη μας και κάποιος πρέπει να τον σταματήσει».

Φραστικό επεισόδιο με διαμαρτυρόμενους

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης και τη λήξη της διαδικασίας εξερχόμενος του δικαστηρίου ο τέως Κιτίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρόμενες. «Αίσχος και ντροπή σας» του φώναξε μία εξ’ αυτών. «Δική σας η ντροπή» απάντησε ο τέως Μητροπολίτης.

Εκδήλωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστήριο

Εν τω μεταξύ γυναίκες και άνδρας από το «Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών» κρατώντας πανό που έγραφαν «Εμείς αδελφή μας σε πιστεύαμε από την αρχή» και «Τα θύματα έσπασαν τη σιωπή, η δικαιοσύνη ακούει;» πραγματοποίησαν έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εκδήλωση συμπαράστασης στην παραπονούμενη.

Σε δηλώσεις της η Σκεύη Κουκουμά, Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ ανέφερε ότι «είμαστε εδώ γιατί μετά από πολλές αναβολές άρχισε επιτέλους η δεύτερη δίκη εναντίον του τέως Μητροπολίτη Κιτίου για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Στην ουσία είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στην παραπονούμενη, η οποία θα καταθέσει σήμερα και νοιώθουμε την υποχρέωση ότι πρέπει να είμαστε εκεί, με την ήσυχη παρουσία μας για να νοιώθει ότι δεν είναι μόνη».

Πρόσθεσε ότι τα συνθήματα που γράφτηκαν στα πανό δεν μπορεί να είναι μόνο σλόγκαν, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοπέλα πρέπει να «νοιώθει ότι κάποιοι την πιστεύουν. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί την πιστεύουν απλά λίγοι το εκφράζουν» είπε και σημείωσε πως δεν «θέλουμε να προκαλέσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα την εξέλιξη της εκδίκασης της υπόθεσης».

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Κουκουμά είπε ότι γνωρίζει και για άλλες γυναίκες που κατήγγειλαν στην Αστυνομία δικά τους περιστατικά, αλλά «για τον ένα ή τον άλλο λόγο ορισμένες είναι συγκρατημένες στο να κάνουν την καταγγελία. Το αποτέλεσμα της πρώτης υπόθεσης, το οποίο αθώωνε το τέως Μητροπολίτη, έχει περάσει μηνύματα ότι τελικά οι γυναίκες δεν θα βρουν το δίκαιο τους και άρα, ενδεχομένως ποιος ο λόγος να μπουν και στη ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία».

«Καλούμε τις γυναίκες να μιλήσουν αλλά στο τέλος αποτυγχάνουν για διάφορους, είτε νομικίστικους, είτε για άλλους λόγους. Εχουμε περιστατικά που ενθαρρύναμε να καταγγείλουν και στον τομέα του θεάτρου και του αθλητισμού, αλλά στο τέλος για διάφορα νομικίστικα και άλλους λόγους δεν έφτασαν στο αποτέλεσμα ώστε να δικαιώσουν εκείνες που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Θέλουμε να στηρίξουμε και να εμψυχώνουμε τις γυναίκες για να μιλήσουν», είπε η κ. Κουκουμά.

Εξάλλου η δικηγόρος Αργεντούλα Ιωάννου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ανέφερε πως «είμαστε εδώ ως Δίκτυο για να παρακολουθήσουμε την ακρόαση της δίκης της κοπέλας η οποία κατέθεσε παράπονο σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του Μητροπολίτη τέως Κιτίου».

Πρόσθεσε ότι «ως Δίκτυο παρακολουθούμε την υπόθεση και ενδιαφερόμαστε για τη δικαίωση της κοπέλας, ως θύματος βίας ιδιαίτερα προερχόμενη από την Εκκλησία της οποίας ο ρόλος, θα έπρεπε να είναι στην προστασία των αδύνατων ατόμων. Είναι μια υπόθεση που μας εξοργίζει και αυτό που βλέπουμε είναι πως εκεί όπου υπάρχει εξουσία, χρησιμοποιείται σε βάρος των γυναικών».

Επιπρόσθετα, συνέχισε «μας ενδιαφέρει η πορεία της συγκεκριμένης δίκης γιατί παρακολουθούμε συχνά την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεσμεύει πλέον τη Δημοκρατία – και νομοθετικά και μετά την κύρωση. Μας ενδιαφέρουν κατά πόσον οι λεπτομέρειες των διαδικασιών που επιβάλλει η Σύμβαση υλοποιούνται και εφαρμόζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία» κατέληξε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.