Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Αχελώου κ. Νήφωνος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Προικοννήσου Ιωσήφ, Νικαίας Αλέξιος, Ύδρας Εφραίμ, Σύρου Δωρόθεος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Χίου Μάρκος, Τρίκκης Χρυσόστομος, Γλυφάδας Αντώνιος, Φθιώτιδος Συμεών και Σιατίστης Αθανάσιος.

Να αναφερθεί ότι στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Γρεβενών Δαυίδ, Λευκάδος Θεόφιλος και οι Θεοφ. Επίσκοποι, Ευρίπου Χρυσόστομος και Σκοπέλου Νικόδημος.

Ο νέος Επίσκοπος στον χειροτονητήριο λόγο του, αναφέρθηκε στην μετανεωτερικότητα στην οποία ζει σήμερα ο κόσμος, τονίζοντας ότι “η αντίσταση προβάλλεται ως στάση ζωής απέναντι στις πονηρές ημέρες του μεταμοντέρνου αιώνα, μιάς εποχής συγχύσεων, πλανών, αμφισβητήσεων και ανατροπών. Παρατηρώντας την μετανεωτερικότητα στην οποία ζούμε θα διαπιστώσουμε εύκολα τα χαρακτηριστικά της: ο πολιτισμός τίθεται σε αμφισβήτηση· καταργούνται τα όρια και τα σύνορά του· κανένα πολιτισμικό γεγονός δεν μπορεί να περιοριστεί ή να θεωρηθεί αυθεντία αλλά προάγεται η πολυπολιτισμικότητα και η πολυσυλλεκτικότητα.”

“Οι μεγάλες αξίες και τα ιδανικά χάνουν την αυθεντία τους και αντικαθίστανται με πρακτικές θεωρήσεις που ποικίλλουν ανάλογα με τον τόπο, τον χρόνο, την περίσταση και αποσκοπούν στην λύση προβλημάτων τοπικού ενδιαφέροντος. Το μεταμοντέρνο πνεύμα προσδοκά μία παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα, ενώ η κεντρική ιδέα που κυριαρχεί είναι «ενότητα εν τη διαφορετικότητα” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αχελώου.

Στη συνέχεια ο κ. Νήφων μίλησε για την λεγόμενη Νέα Εποχή, λέγοντας ότι “σήμερα δυστυχώς όλα νομιμοποιούνται και θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά. Η μεταμοντέρνα κοινωνία όχι μόνο αποδέχεται την αμαρτία αλλά και την καθιστά επιλογή και τρόπο ζωής. Το τραγικώτερο όλων είναι πως προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή της σε όλους. Τελικά ο δυτικός κόσμος, ο κόσμος της «προόδου» νομοθετεί ενάντια στο θέλημα του Θεού κινούμενος όχι από το ευαγγελικό πνεύμα αλλά από την επικρατούσα άποψη της πολυπολιτισμικότητας και της νοοτροπίας ότι η μειοψηφία είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει και να διαμορφώσει τις ιδέες της εποχής αλλά και των μελλοντικών γενεών”.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε και στον τρόπο που επιβάλλει η Νέα Εποχή την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας: “Όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους του αιώνα τούτου χωρίς την μεταφυσική της προοπτική, χωρίς τον οραματισμό της Βασιλείας του Θεού, χωρίς το ένα και μοναδικό τέλος, την κατά χάριν Θέωση, τότε εκπίπτει του σκοπού της και υποβιβάζεται σε έναν απλό κοινωνικό μηχανισμό. Ο νέος ρόλος που θέλει η Νέα Εποχή να επιβάλλει στην Εκκλησία είναι αυτός του οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας. Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας αποτελεί το ξεχύλισμα της αγάπης του Χριστού προς τις ζωντανές εικόνες Αυτού και δεν αποτελεί αυτοσκοπό, με άλλα λόγια οι πιστοί θα πρέπει να παραμένουν πιστοί όχι στις προσωπικές τους αντιλήψεις άλλά μόνο σε ότι απαιτεί ο Θεός. Για την μετανεωτερικότητα δυστυχώς ο Θεός γίνεται «κομπάρσος» και το άτομο «πρωταγωνιστής» σε ένα έργο που εξυπηρετεί τελικά όχι την πραγματική Αλήθεια και τους κοινωνούντας με Αυτήν αλλά την προσωπική, αισθητκή, φιλοσοφική, ιδεολογική αντίληψη του καθενός.”

Κλείνοντας ο Επίσκοπος Αχελώου, ευχαρίστησε πρωτίστως την Παναγία, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Αγίους Αρχιερείς που τον εξέλεξαν, καθώς και τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, τον πνευματικό του, καθώς και τους κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολεως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.