Η διατραπεζική «κοινότητα» του SWIFT έχει μεταξύ άλλων και 291 μέλη προερχόμενα από τη Ρωσία, το οποία όμως διακινούν μεγάλο πλήθος μηνυμάτων μέσω του εν λόγω συστήματος.

Διχασμένες αναφορικά με το εύρος και την ισχύ των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβάλουν στη Ρωσία έπειτα από την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι χώρες της Δύσης εξακολουθούν – προς το παρόν – να διαφωνούν για το εάν θα έπρεπε ή όχι να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT. Τι είναι όμως αυτό και γιατί υπάρχουν διαφωνίες;

Το SWIFT (ακρωνύμιο του Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν-ενημερώνουν-διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Περίπου έντεκα χιλιάδες τράπεζες ανήκουν σε αυτήν την «κοινότητα».

Τι είναι το SWIFT
Όχι, το SWIFT δεν είναι αμερικανικό αλλά – υπό μια έννοια – ευρωπαϊκό. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970. Έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ιδιοκτήτες-μέτοχοί του είναι τα ίδια τα μέλη του, ενώ το ίδιο ως σύστημα παραμένει θεωρητικώς ουδέτερο και ανεπηρέαστο από τις όποιες διαφορές ίσως υπάρξουν μεταξύ των μελών του.

Ενδεικτικά, το 2020 περίπου 38 εκατομμύρια συναλλαγές πραγματοποιούνταν καθημερινά παγκοσμίως μέσω της εν λόγω πλατφόρμας.

Έχει στο παρελθόν αποκλειστεί ποτέ κάποια χώρα από αυτό το σύστημα; Ναι, το Ιράν το 2018. Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει να αποκοπεί και η Ρωσία το 2014 (Κριμαία) αλλά το αίτημά τους δεν είχε γίνει δεκτό.

Η διατραπεζική «κοινότητα» του SWIFT έχει μεταξύ άλλων και 291 μέλη προερχόμενα από τη Ρωσία, το οποία όμως διακινούν μεγάλο πλήθος μηνυμάτων μέσω του εν λόγω συστήματος.

Η πληρωμή των συντάξεων για το μήνα Μάρτιο για κάθε ταμείο ξεκινά από την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε Ταμείο:

Την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022,θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.