Η ιστορία τη στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα είναι ανυπόστατο κομμάτι της οργάνωσης και της ιστορίας του Στρατού. Ξεκινώντας από το 1821, η στρατιωτική θητεία θεσπίζεται και περνάει μέσα από διάφορες μορφές, άλλοτε κληρωτή, άλλοτε εθελοντική, άλλοτε μικτή και εν τέλει υποχρεωτική. Από το 1879, επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη έως το 1911 επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου η στρατιωτική θητεία παίρνει τη σημερινή της μορφή. Δηλαδή υποχρεωτική για όλους του άρρενες. Θεσπίστηκε μάλιστα και στο Σύνταγμα της Ελλάδος.

Υπήρξαν όμως και περίοδοι που η θητεία είχε εμφανή ρόλο σαν εργαλείο διάπλασης ή καταστολής αντιφρονούντων και γενικότερα απείθαρχων, όπως συνέβη στην προ του Β Παγκοσμίου Πολέμου περίοδο, ή την περίοδο για την ανασυγκρότηση του εθνικού στρατού (ως αντικομουνιστικό εργαλείο) και κυρίως κατά την περίοδο της χούντας. Ο Παττακός ακόμα και όσους είχαν μακριά κόμη, τους κούρευε και στους έστελνε να κάνουν τη θητεία τους. Να μην ξεχνάμε και τους κληρωτούς ΕΣΑτζήδες στα κολαστήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ και της ΕΣΑ Φιλαδέλφειας.

Με την αύξηση της θητείας ενιαία στους 12 μήνες για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να αυξηθεί η στελέχωση των στρατιωτικών μονάδων κατά 15-20%. Δηλαδή με το νέο αυτό μέτρο εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεοσυλλέκτων οπλιτών θα φτάσει τους 10.000 ανά δίμηνο και θα αυξήσει τους υπηρετούντες κληρωτούς σε ετήσια βάση κατά περίπου 12.000. Φτάνει βεβαίως να ψηφιστεί η σχετική πρόταση για αύξηση της θητείας από τη Βουλή.

Υποχρεωτική στράτευση στα 18;
Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Αλλο ένα αίτημα που είχε υποβληθεί κατά καιρούς από τα γενικά επιτελεία. Η στράτευση στα 18, όπως γίνεται στην Κύπρο και στο Ισραήλ (όπου είναι η υποχρεωτική στράτευση και των γυναικών) έχει και τα προτερήματα της αλλά και τα μειονεκτήματά της. Αν θεσπιστεί η στράτευση των 18 τότε είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί αριθμός των κληρωτών που θα στελεχώνουν τις Ενοπλες Δυνάμεις. Μόλις δηλαδή οι μαθητές τελειώσουν το σχολείο θα παρουσιάζονται στα κέντρα κατάταξης για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (που θα είναι 12 μήνες). Ούτε αναβολές για σπουδές ούτε τίποτα. Δύσκολο να γίνει κάποιος ανυπότακτος, γιατί εάν ακολουθηθεί η μέθοδος που ακολουθείται (στο ΓΕΕΦ) στην Κύπρο, θα χρειάζεται ειδική άδεια από το στρατολογικό γραφείο για να ταξιδεύσει κάποιος υπόχρεος θητείας στο εξωτερικό

Το μειονέκτημα είναι ότι ο Στρατός χρειάζεται γιατρούς, μηχανικούς, νομικούς, κτλ. τους οποίους μπορεί να βρει έτοιμους μέσω των ΕΣΣΟ (όπως συμβαίνει σήμερα που η θητεία δεν είναι υποχρεωτική στα 18 και με τις αναβολές λόγω σπουδών).

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, ενιαία για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή, μετά τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα είναι πότε αυτή θα αποφασιστεί και πώς θα αντιδράσουν στην αύξηση οι νεολαίες των κομμάτων περιλαμβανομένης και της ΟΝΝΕΔ. Αλλωστε η αύξηση της θητείας ήταν το πάγιο αίτημα των γενικών επιτελείων, τη στιγμή μάλιστα που είναι διαπιστωμένη πλέον η λειψανδρία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.