Επ᾽ ευκαιρία της τετάρτης επετείου από της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Κλεόπα στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας (14 Ιουνίου 2014), τον επισκέφθηκαν στην έδρα του, στη Στοκχόλμη, για να τον συγχαρούν και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις 14 μέχρι τούδε ποιμαντορικές επισκέψεις του στη Νορβηγία, ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλης, Κυριακή Παπαδοπούλου – Samuelsen, Καρολίνα Αλευρά, Δήμητρα Αξιώτη-Βαλεοντή και Δημήτριος Κρανιώτης.

ο Σεβασμιώτατος υπεδέχθη τους ανωτέρω επισκέπτες το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Ιουνίου 2018, συζήτησε μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώςκαι γιατις δραστηριότητες της επόμενης εκκλησιαστικής περιόδου και τουςπροσέφερε δείπνο σε ελληνικό εστιατόριο της Στοκχόλμης.

Την επομένη, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, ο Σεβασμιώτατοςκ. Κλεόπας χοροστάτησε στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην οποία έλαβαν μέρος οι Αρχιμανδρίτες κ. Αλέξανδρος Λουκάτος και κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης και ο εξ Αιγίου επισκέπτης κληρικός,Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Άγγελος Σπυρόπουλος.

Στο κήρυγμά του, εμπνευσθείς από την ευαγγελική περικοπή της Γ’ Κυριακής Ματθαίου και τις αναφορές της στην επί του Όρους ομιλία του Κυρίου, ο Επίσκοπος μίλησε για τις κατά Χριστόνπνευματικές συντεταγμένες της ζωής του πιστού, στην εμπιστοσύνη που θα πρέπει να έχουμε στο θέλημα και την πρόνοια του Θεού,σε αντιδιαστολή με το άγχος, τηβιοτική μέριμνα, τη θεοποίηση της εξωτερικής εμφάνισης, τον άκρατο καταναλωτισμό και τον φόβο που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, με ιδιαίτερη μνεία στον Ιερό Χρυσόστομο, ο οποίος χαρακτηρίζει την πλεονεξία ως ειδωλολατρία.

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε “τους εγγύς και τους μακράν”αδελφούς που επισκέφθηκαν την έδρα της ιεραποστολικής του επαρχίας, ενημερώνοντας το εκκλησίασμα για τις πρόσφατες ποιμαντορικές περιοδείες του στις πόλεις Jönköping, Βοrås και Göteborg της Σουηδίας, για την συμμετοχή του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών στο NoviSad της Σερβίας, όπου ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη, για να εκφράσει στην Α. Θ.Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκ του σύνεγγυς,τις υιϊκέςευχές του,και αυτές του πληρώματος της Μητρός Εκκλησίας στη Σκανδιναυΐα,επί τοις σεπτοίς Αυτού ονομαστηρίοις.

Ο Μητροπολίτης καλωσόρισε την αντιπροσωπία τουΌσλο, τους ευχαρίστησε για τη συστηματική υποδειγματική συμπαράστασή τους προς την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, τους συνεχάρη για την πρόοδο της ενορίας τους και για τις δραστηριότητές τους, για τον τριπλασιασμό σχεδόν των εγγεγραμμένων μελών τους στη διαρρεύσασα τριετία με το διορισμό τακτικού εφημερίου, ιδία δε για την ανύστακτη μέριμνά τους για τους νεοφερμένους αδελφούς μας εξ Ελλάδος.

Η αντιπροσωπεία προσέφερε,εκ μέρους της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Νορβηγίας,το ποσό των 10.000 νορβηγικών κορωνών (1,140 ευρώ) για τα έργα ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης.

Στην αντιφώνησή του, ο π. Αλέξανδρος επεσήμανε το γεγονός ότι ο επίσκοπος δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη Στοκχόλμη και τα περίχωρά της, αλλά μεριμνά για το ποίμνιό του σε ολόκληρη την επικράτεια της επαρχίας του και τον ευχαρίστησε εκ προοιμίου για την περιοδεία αγάπης που θα πραγματοποιήσει στις ενορίες Όσλο, Μπέργκεν και Σταβάνγκερ, τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, καθώς και για την πρωτοβουλία του να ιδρύσει μέχρι τέλος του έτους μια ακόμη ενορία,στο Τροντχάιμ.

Μετά το πέρας της ευχαριστιακής σύναξης, ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού και συνάντηση του Μητροπολίτου με την αντιπροσωπεία του Όσλο στο γραφείο του, όπου τους ευχαρίστησε για τη δωρεά τους, τους προσέφερε την πρόσφατη έκδοση της Θείας Λειτουργίας στη Σουηδική, συζήτησαν τα της περιοδείας του στη Νορβηγία το φθινόπωρο και τα της εν ευθέτω χρόνω ενάρξεως της εκ βάθρων ανακαινίσεως της αιθούσης του Μητροπολιτικού Ναού.

Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στη συνοδεία του π. Αλεξάνδρου γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής και τους ευχήθηκε καλή επιστροφή στο Όσλο.
Οι φωτογραφίες είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και της κ. Μαρίας Κεχαγιά.

Στοκχόλμη: Στήριξη του σχεδίου ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού


Στοκχόλμη: Στήριξη του σχεδίου ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.