Την έδρα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επισκέπτεται σήμερα στις 10 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας επί της ηγεσίας του Υπουργού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη. Σύμφωνε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή η συνάντηση θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Βγαίνουν από τη “λιτότητα” οι σχέσεις με τον Πρωθυπουργό
Ωστόσο, τα ενδιαφέροντα στις εξελίξεις των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας έγιναν γνωστά το βράδυ της Δευτέρας όταν κυκλοφόρησε η είδηση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισκεφθεί την Παρασκευή, 26 Απριλίου, μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Δήλεσι, εκεί όπου εδρεύουν δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπως το Κέντρο Γεροντολογίας και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

Αυτή θα είναι η πρώτη κοινή εμφάνιση Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού μετά την “λιτότητα” των σχέσεων η οποία προέκυψε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφυλόφιλων που έφερε δυσαρέσκεια στην Εκκλησία. Μάλιστα, μεγάλη μερίδα Ιεραρχών είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ είχε εκδηλώσει και τη δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπιση της Εκκλησίας από την Πολιτεία με αποκορύφωμα τη φράση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής “ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”!

Το πρώτο τετ α τετ και οι ζυμώσεις
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τετ α τετ μεταξύ Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είχε γίνει την περασμένη Τρίτη, 16 Απριλίου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου ”Our Ocean”, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Μετά από το πρώτο τετ α τετ και ύστερα από έντονες ζυμώσεις το τελευταίο διάστημα για να υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών, ο στόχος επιτεύχθηκε για την κυβέρνηση η οποία και ενόψει Ευρωεκλογών θέλει να κλείσει μέτωπα τα οποία την βαραίνουν, όπως αυτό με την Εκκλησία.

Σε αυτές τις ζυμώσεις ήρθα να προστεθούν και περιστατικά επιθέσεων σε πολιτικούς οι οποίοι ψήφισαν το νομοσχέδιο από τα οποία η Εκκλησία θέλει να λάβει σαφείς αποστάσεις. Η πρώτη τοποθέτηση ήρθε από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι η Εκκλησίας δεν εκδικείται, αλλά αγαπά. Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα ότι η η Εκκλησία δεν υποχωρεί από τις θέσεις της.

Αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε, όμως, πώς θα ερμηνευθεί η πρωτοβουλία της κοινής συνάντησης από Ιεράρχες και αυτό γιατί σε πολλές τοπικές κοινωνίες οι αντιδράσεις για το νόμο περί “γάμου ομοφυλόφιλων” παραμένουν ισχυρές, τόσο από κληρικούς όσο και από πιστούς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.