Σύγχρονοι εικαστικοί αποτύπωσαν τον Aγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό, μια λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους. Τα έργα φιλοξενεί η Αγιορειτική Εστία στη Θεσσαλονίκη και τα παρουσιάζει στο αρχοντικό της πριγκίπισσας Λιούμπιτσα στο Βελιγράδι.

Στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσης Ντούρος, αναφέρθηκε στην ιστορική και θεολογική διάσταση του Αγίου Σάββα, αλλά και στη μεγάλη καλλιτεχνική αξία των έργων που εκτίθενται, συνδέοντας αριστοτεχνικά το παρελθόν με το σήμερα.

Με έργα τους συμμετέχουν πολλά αγιογραφικά εργαστήρια από Μονές και Κελιά του Αγίου Όρους, αλλά και πολλοί Έλληνες και Σέρβοι καλλιτέχνες που απαθανάτισαν τον Άγιο Σάββα Χιλανδαρινό.

Το έτος 2019, συμπληρώθηκαν 800 χρόνια από το έτος 1219, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μανουήλ Α΄ Σαραντινός δέχτηκε στην Νίκαια της Βιθυνίας τον Αγιορείτη Μοναχό Σάββα Χιλανδαρινό και τον χειροτόνησε ως πρώτο Αρχιεπίσκοπο της Σερβίας, ιδρύοντας με την πράξη αυτή την Εκκλησία της Σερβίας.

Το γεγονός έχει ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία και το Έθνος των Σέρβων, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και για το Άγιον Όρος, καθώς ο μοναχός και μετέπειτα Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός, υπήρξε μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους.

Ήταν ο πρώτος κτήτορας της Μονής Χιλανδαρίου και γενναίος χορηγός πολλών μονών σε μία δύσκολη για το Άγιον Όρος περίοδο. Εξίσου σημαντική και καταλυτική υπήρξε η συμβολή του στην οργάνωση, ενίσχυση και τον πνευματικό εξοπλισμό της νεοσύστασης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας καθώς και στην συγκρότηση του Σερβικού Κράτους με το θεσμικό του έργο, κορυφαίο δείγμα του οποίου είναι ο Νομοκάνων.

Η έκθεση πραγματοποιείται στους χώρους της κατοικίας της πριγκίπισσας Λιούμπιτσα, ένα υπέροχο παλάτι του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, σε συνεργασία με το ίδρυμα της Μονής Χιλανδαρίου και παρουσιάστηκε αρχικά στους εκθεσιακούς της χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (5/11/2019 έως 20/1/2020), ενώ προγραμματίζεται ήδη η μετακίνηση της στην Βοσβία-Ερζεγοβίνη και στο Μαυροβούνιο.

Η έκθεση, εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγιορειτικής Εστίας με αφορμή τη συμπλήρωση 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού και συμπληρώνεται από την έκδοση αφιερωματικού τόμου για το βίο και το έργο του Αγίου Σάββα, τη μετάφραση και έκδοση της πρώτης βιογραφίας του Αγίου Σάββα από τον Δομεντιανό, ενώ έγιναν ήδη δύο σχετικές ημερίδες σε Θεσσαλονίκη και Βελιγράδι.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.