Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, λίγο πριν τις 16:00 το μεσημέρι, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ο ενταφιασμός έγινε δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλο και Φρειδερίκη, όπως, εξάλλου, επιθυμούσε ο ίδιος.

Η ταφή στο Τατόι

Στο Τατόι έφτασε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Αφού εψάλη τρισάγιο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ακολούθησε η ταφή, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας.

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακολουθούμενη από την οικογένειά του αλλά και τους προσκεκλημένους της βασιλείς και πρίγκιπες της Ευρώπης, ξεκίνησε για το τελευταίο της ταξίδι από τη Μητρόπολη, λίγο μετά τη μιάμιση το μεσημέρι. Πέρασε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τη Βασιλίσσης Σοφίας και ακολούθως κατέβηκε στη Μιχαλακοπούλου και μέσω της Περιφερειακής Υμηττού, της Αττικής Οδού και της Εθνικής έφτασε στο Τατόι.

Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, μαζί με κάποια από τα εγγόνια του τέως βασιλιά μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του.

Ο Παύλος και ο Νικόλαος λίγο πριν ξεκινήσει το τρισάγιο έβαλαν πάνω στο φέρετρο την σημαία με τον θυρεό του οίκου του Γλύξμπουργκ.

Όταν εψάλη το «Αιωνία του η μνήμη» τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου γονάτισαν σε ένδειξη σεβασμού.

«Αθάνατος» φώναξε το συγκεντρωμένο πλήθος για τον τον τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας ο οποίος από σήμερα θα αναπαύεται στου πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοϊου, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Βασιλικό γεύμα στη Μεγάλη Βρετάνια με ψαρικά
Η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Η Εξόδιος Ακολουθία
Στην Εξόδιο Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος K. Ιερώνυμος και συμπροσευχήθηκαν οι ιεράρχες μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό είχαν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της.

Ανάμεσά τους υψηλούς προσκεκλημμένους ήταν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, ‘Αννα – Μαρία.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Ο επικήδειος του Παύλου – «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα»
Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, εκφώνησε επικήδειο, ενώ το φέρετρό του κουβάλησαν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.