Σε μια εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό περιοδικό Печат (Πέτσατ) στις 27.12 2019 ο επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος ερωτηθείς σχετικά με την κρίση στην Ορθοδοξία που προκάλεσε το ουκρανικό ζήτημα είπε χαρακτηρίστηκα .

Ελπίζω τουλάχιστον να μη κρατήσει για πολύ καιρό…. Η επίσημη θέση της εκκλησίας μας σχετικά μ΄ όλα αυτά είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως αναγνωρίζουμε ως πρωτόθρονη Ορθόδοξη Εκκλησία και τον τίμιο Προκαθήμενό της ω ς πρώτο βάση πρωτείου τιμής Ορθόδοξο επίσκοπο. Κατανοούμε με αγάπη και ευγνωμοσύνη ότι ακριβώς αυτή η μαρτυρική Εκκλησία μας φώτησε με το φώς του Ευαγγελίου του Χριστού, ότι μέσω του Αγίου Όρους μας επέστρεψε τον Ράστκο Νέμανιτς ως Άγιο Σάββα και ότι εκείνη την εποχή, οχτώ αιώνες πριν μέσω αυτού μας δώρισε την αυτοκεφαλία. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε όλες τις αρμοδιότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σύμφωνες με την μακραίωνη κανονική τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την εκκλησιολογία της. Δεν αναγνωρίζουμε, όμως, τα μετέπειτα προσγεγραμμένα «ειδικά δικαιώματα», αρμοδιότητες και προνόμια τα οποία παρεκλείνουν από το πλαίσιο των κανόνων.

Η οργάνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι θεμελιωμένη στην συνοδικότητα και όχι πάνω στον απομονωμένο απολυτομοιημένο Πρώτο, γεγονός που φανερώνει τον πειρασμό του παπισμού. Ο Πρώτος κατά βαθμόν υπάρχει, αλλά μέσα στην σύνοδο όλων, ουδέποτε εκτός ή πάνω από την Σύνοδο. Μέσα από τα συμφραζόμενα αυτά είναι κατανοητή η θέση μας όσον αφορά το ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας.»

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.