Με ιστορία που ξεκινά στα μέσα του 14ου αιώνα, η Παναγία στην Τρυγή είναι ένα από τα σημαντικότερα ξωκλήσια της Λήμνου. Ήδη από το 1364 η τότε μονή αναφέρεται ως μετόχι της Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, γεγονός που, σύμφωνα με κάποιες πηγές, επικυρώθηκε με πατριαρχικό σιγγίλιο το 1798.

Από την παλαιά λιθοδομή της Παναγίας στην Τρυγή σώζονται μόνο η ανατολική πλευρά με το τρίπλευρο ιερό και η επιγραφή: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ… ΠΑΡΑ ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙ… ΕΝ ΕΤΕΙ 1706», η οποία αποκαλύπτει κάποια φάση ανακαίνισης.

Η Παναγία στην Τρυγή γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο, όταν πλήθος κόσμου από όλη τη Λήμνο συρρέει στο γραφικό ξωκλήσι. Οι εικόνες στην Παναγία στην Τρυγή θεωρούνται δείγματα υψηλής τέχνης, ενώ η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας που φυλάσσεται εκεί από το 1700 θεωρείται θαυματουργή. Η Παναγία απεικονίζεται με λευκό ένδυμα, το χαρακτηριστικό χρώμα της αγνότητας, και έτσι εμφανίζεται και στους πιστούς.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΓΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΠΡΟΠΟΥΛΙ ΛΗΜΝΟΥ
13– 16 Αυγούστου 2021

Τό Ιερό Μετόχι Παναγίας Τρύγης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους θα εορτάσει και φέτος την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ομώνυμο ναό του Μετοχίου στο Προπούλι Λήμνου και παρακαλούνται οι ευλαβείς προσκυνητές κατά την προσέλευσή τους στον Ιερό Ναό να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τις ακολουθίες θα τελέσουν πατέρες της Ιεράς Μονής.

Τό πρόγραμμα των ακολουθιών έχει ως εξής:

Παρασκευή 13/8 7.00 μ.μ. Αγιασμός – Παράκληση
Σάββατο 14/8 7.30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
7.00 μ.μ. Υποδοχή της Εικόνος – Πανηγυρικός Εσπερινός
Κυριακή 15/8 7.00 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
7.00 μ.μ. Εσπερινός
Δευτέρα 16/8 7.00 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.