Το «προσκύνημα» στο κελί του μεγάλου ήρωα της Επανάστασης Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα, στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς, ήταν η κορυφαία στιγμή της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Καλαμάτα.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από την Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα μέλη της Ολομέλειας, Καθηγητές Παναγιώτη Ροϊλό, Ναπολέοντα Μαραβέγια και Δέσποινα Μουζάκη.

Το κελί του Παπαφλέσσα άνοιξε πέρυσι για το κοινό, μετά από σχετικά έργα συντήρησης, ενώ στην συγκεκριμένη Μονή, στις μεγάλες γιορτές, υψώνεται όχι μόνο η σημαία της Ελλάδας αλλά και εκείνη της Επανάστασης. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αρχιμανδρίτη Χριστόφορο, από τον οποίο ενημερώθηκε για την πρόθεση της Μονής να διοργανώσει και εκείνη εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης. Η αντιπροσωπεία της της Επιτροπής τον κάλεσε να εντάξει τις δράσεις αυτές στο κοινό εθνικό εορταστικό ημερολόγιο της Επιτροπής.

«Η Καλαμάτα έχει μια σπουδαία ιστορία και ανθρώπους δημιουργικούς. Είναι η “Μασσαλία του Μοριά”. Και όλοι εμείς στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” εργαζόμαστεγια επετειακές δράσεις που θα οδηγήσουν την Καλαμάτα ακόμη ψηλότερα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο Δήμαρχος δώρισε στην Πρόεδρο της Επιτροπής αντίγραφο της προκήρυξης «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» που δημοσιοποίησε το 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία και απευθυνόταν προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη καθώς και αντίγραφο της σφραγίδας του πρώτου Δήμου Καλαμάτας το 1830. Οι τοπικοί φορείς προσέφεραν ακόμη στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής και τοπικά προϊόντα.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς, όπου βρίσκεται η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Εκεί ξεναγήθηκε από την Βίκυ Καρέλια, ιδρυτικό μέλος του Μουσείου και πρόεδρο της ομώνυμης βιομηχανίας και του Ιδρύματος. «Σπάνια έχω δει κάτι σαν αυτό που κάνει η κυρία Καρέλια και οι συνεργάτες της. Διατηρούν θησαυρούς και μοναδικά στοιχεία του παρελθόντος και τα παραθέτουν εδώ με μοναδικό τρόπο. Αυτό τιμά εκείνη, τιμά την πόλη της, τιμά την οικογένειά της και εμείς ως Επιτροπή “Ελλάδα 2021” θα θέλαμε να βλέπαμε τέτοιες δράσεις που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της τέχνης των Ελλήνων ανά τους αιώνες» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής μετά την επίσκεψη. Η αντιπροσωπεία μετέβη επίσης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κοινοφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» Παντελή Δρούγα και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτη Λαμπρινίδη και τον Διευθυντή Δημοτικού Ωδείου Στάθη Γυφτάκη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.