Τέτοια ώρα, απόγευμα της 20ης Νοεμβρίου, σε κανονικές συνθήκες ζωής χωρίς τον εφιάλτη του κορωνοϊού να στέκεται απειλητικά απέναντι στην ανθρωπότητα, όλα θα ήταν έτοιμα για τον πανηγυρικό Εσπερινό στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας , πάνω στον λόφο, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.
Το υποβλητικό σκηνικό για τη «μυστηριακή τελετουργία» που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, εκεί που λατρευόταν επί αιώνες η θεά Δήμητρα, επιβεβαιώνει τους αρχαίους παγανιστικούς συμβολισμούς που απέκτησαν πλέον χριστιανικό περιεχόμενο χωρίς, όμως, να χάσουν τη βασική λειτουργία τους.
Σήμερα στο εκκλησάκι της Παναγίας Μεσοσπορίτισας η πόρτα θα παραμείνει κλειστή, λόγω των υγειονομικών μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Πέρυσι τέτοια μέρα, ο καιρός ήταν βροχερός και το protothema.gr ήταν εκεί για να καταγράψει αυτή την ιδιαίτερη τελετή επιβίωσης των αρχαίων δοξασιών, στη σύγχρονη χριστιανική Ελλάδα.
Το ψιλόβροχο είχε αρχίσει από νωρίς. Μεσημέρι στη συννεφιασμένη Ελευσίνα, παραμονή των Εισοδίων της Παναγίας και οι πρώτες γυναίκες είχαν ήδη αρχίσει να διασχίζουν τα Μεγάλα Προπύλαια πριν πάρουν τον ανηφορικό δρόμο προς το Τελεστήριο.
20191120_151724
Ανεβαίνοντας τα λαξευμένα από τους Ρωμαίους σκαλιά στον βράχο, μετέφεραν άρτους και πρόσφορα στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, ψηλά στο λόφο πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι γυναίκες της Ελευσίνας συνεχίζουν να τηρούν την παράδοση.
Αυτό το πανάρχαιο έθιμο αναβιώνει στον ιερό τόπο των Ελευσίνιων Μυστηρίων, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών.
Η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα είναι συνδεδεμένη με την καλή σοδειά και τη γονιμότητα της γης και στη λαϊκή μνήμη τα «Εισόδια» συνδυάστηκαν με την «εσοδεία». Κάπως έτσι συνεχίστηκε η παράδοση για να ευλογηθεί η σπορά και να καρπίσει η γη.
Η τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Καμηλάκη είναι πολύ κατατοπιστική σε μία παλαιότερη σχετική ανάρτησή της στο facebook
Οι πολύχρωμες ομπρέλες διάσπαρτες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, έδιναν το στίγμα. Οι ντόπιοι αλλά και άλλοι πολλοί που είχαν μάθει για αυτή τη μοναδική τελετουργία με τις πανάρχαιες ρίζες ήταν εκεί. Άλλοι από περιέργεια, άλλοι με θρησκευτική ευλάβεια, πολλοί με φωτογραφικές μηχανές και σηκωμένα κινητά για να απαθανατίσουν τις στιγμές, όλοι μουσκεμένοι από τη βροχή περιμένοντας να αρχίσει ο Εσπερινός.
Σε αυτό το λιτό μεταβυζαντινό εκκλησάκι, όπου μάλιστα τον Ιούνιο του 1940 έγινε ο γάμος του Άγγελου Σικελιανού με την αγαπημένη του Άννα, οι πιστοί ούτε χθες χωρούσαν για να προσκυνήσουν την εικόνα.