Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται το σενάριο περί σύγκλησης των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, το οποίο είχε προτείνει αρχικά ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ για πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επισκεφθεί τον Πατριάρχη Αντιοχείας ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ προκειμένου να τον προσκαλέσει σε συνάντηση των Προκαθημένων των τεσσάρων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό άλλωστε είχε ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος μετά την Συνοδική απόφαση που έλαβε το Παλαίφατο Πατριαρχείο για την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής στα κανονικά του όρια και τη δημιουργία Εξαρχίας.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, αντικείμενο της Σύναξης των Προκαθημένων θα ήταν τα τρέχοντα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ιδιαίτερα μετά την όξυνση τους με την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας κατά την τελευταία της συνεδρίαση για το 2021 να δημιουργήσει Εξαρχία στην Αφρική.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας σε πρώτη φάση δεν έδωσε σαφή απάντηση για την πρόθεσή της να συμμετάσχει ή όχι στη Σύναξη παραπέμποντας το ζήτημα στην Ιερά Σύνοδο έτσι ώστε να αποφανθεί.

Αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση – πρόσκληση και προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προκειμένου να εκφράσει και αυτό τη στάση του.

Η στάση των δύο Παλαίφατων Πατριαρχείων της Ανατολής αναμένεται να είναι κομβική καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι περί τα τέλη Φεβρουαρίου, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, ο οποίος έφθασε στους Αγίους Τόπους.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος.

Επίσης, τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ Ιλαρίων συνόδευε ο Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλάσοφ και ο Υποδιάκονος Vyacheslav Li.

Πηγή: ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.