ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ: Ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας, δήλωσε αξιωματούχους της Εκκλησίας της Ρωσίας πως αντιλαμβάνεται το Πατριαρχείο Μόσχας τις δηλώσεις Ποροσένκο.

«Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει ενώσει όλα τα έθνη που φέρουν το βάπτισμα του Αγίου Βλαδίμηρου στον Δνίπερο ποταμό, 1.030 χρόνια πριν. Στο πέρασμα των ετών πολλά έχουν αλλάξει, πολλά ήταν τα πολιτικά σχέδια, τα σύνορα έχουν μετακινηθεί, οι σχέσεις μας με τους γείτονες είναι διαφορετικές (…) Αλλά η ενωμένη Εκκλησία ήταν, είναι και θα παραμείνει στο πέρασμα των ετών», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Συνόδου του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Νικολάι Μπαλασόφ, στο πρακτορείο Interfax.

Ακολούθως είπε: «Είναι περίεργο να ακούμε έναν αλαζόνα πολιτικό ο οποίος δεν υποστηρίζεται ούτε από το ένα δέκατο του έθνους που προσπαθεί να επινοήσει γι ‘αυτό, μια νέα Εκκλησία με μια νέα δομή. Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσκολληθεί στην εξουσία καθώς απομακρύνεται», είπε ο πατέρας Νικολάι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε νωρίτερα ότι είναι απαραίτητο να τεθεί τέλος στην ύπαρξη της Εκκλησίας που λέει ότι «ευλογεί τον υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Ας μας ακούσουν σήμερα η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και το Βατικανό, είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε κάθε στοιχείο με τον οποίο η αυτοκρατορία προσπαθεί απεγνωσμένα να μας συνδέσει με τον εαυτό της.

Είμαστε αποφασισμένοι να τερματίσουμε την αφύσικη και μη κανονική εξάρτηση της πλειοψηφίας της Ορθόδοξης κοινότητας μας στη Ρωσική Εκκλησία», ανέφερε ο Πόροσενκο στο περιθώριο στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 27ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας στο Κίεβο την Παρασκευή.

Ο πατέρας Νικολάι κατάληξε: «Προφανώς ο συντάκτης αυτής της ατυχούς δήλωσης αντιλαμβάνεται ότι δε θα γίνει αποδεκτός εύκολα εκτός του στενού κύκλου της προσωπικής συνοδείας του, οπότε έπρεπε να απευθύνει έκκληση προς την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα και ακόμη και το Βατικανό.

Και κάτι ακόμη σχετικά με το Βατικανό: το ανέφερε μόνο εξαιτίας ενός γλωσσικού λάθους;

Ή ίσως οι ουκρανικές αρχές θέλουν να υποδείξουν σε κάποιον άλλο ότι έχουν μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που υπάρχει μια καθυστέρηση;».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.