Για το Σάββατο 19 Μαρτίου “κλείδωσε” η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου ο οποίος εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στον στον ΤΕΑΜ FM ο Γενικός Ἀρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης π. Νικόλαος Νικηφόρος, τονίζοντας ότι πριν την ενθρόνιση θα έχουν προηγηθεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και η διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Η ημερομηνία της 19ης Μαρτίου κλείδωσε και όλες μας οι ετοιμασίες οδεύουν προς τα εκεί. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να καλούμε κόσμο να συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη χαρά της Μητροπόλεώς μας”, ανέφερε ο π. Νικηφόρος και πρόσθεσε για την τελετή ενθρόνισης ότι “Εφ’ όσων τα μέτρα έχουν χαλαρώσει έως τότε θα γίνει κανονικά το τελετουργικό , αν όμως προκύψουν περιορισμοί τότε θα μεταφερθούν όλα στο Ναό. Όπως φαίνονται τα πράγματα για την ώρα , ελπίζουμε να μπούμε στους κανονικούς μας ρυθμούς και να γίνει η ενθρόνιση όπως αξίζει στο νέο μας Μητροπολίτη”.

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και Έξαρχος Ἄνω Κρήτης καί Πελάγους Κρητικού κ. Πρόδρομος, κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπικόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως. Διετέλεσε Διευθυντής Συντάξεως του Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΙΤΟΣ», μέλος και γραμματεύς διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου. Μετείχε σε Ἀντιπροσωπείες της Ἐκκλησίας Κρήτης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ἑλληνική Κυβέρνηση και είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Επίσκοπος Κνωσού

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Από της θέσεως του Βοηθού Ἀρχιεπισκόπου υπηρέτησε την Ιερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης, έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την 18η Φεβρουαρίου 2022.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.