Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συμμετέχει στην προγραμματισμένη τακτική συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον μήνα Ιανουάριο (10-12).

Με την ολοκλήρωση αυτής της συνεδρίας — υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου — θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής για το Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής («Μικτή Επιτροπή») στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 13 Ιανουαρίου.

Ως Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινούπολης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει λάβει πέντε Συντάγματα μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της εκατονταετούς ιστορίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες (πιο πρόσφατη το 2003). Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείτο πάντα με τη μέγιστη προσοχή, μέριμνα, σχολαστικότητα και σύνεση, ώστε να αντιμετωπίζονται οι εκάστοτε ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας για την κάθε χρονική περίοδο.

Το έτος 2022, στον εορτασμό της Εκατονταετίας της Ι. Αρχιεπισκοπής, και σε συνδυασμό με την Κληρικολαϊκή Συνέλευση τον Ιούλιο του 2022 στη Νέα Υόρκη, οι απόψεις των πιστών εισακούστηκαν σε μια ολομέλεια αφιερωμένη στο Σύνταγμα, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι, κληρικοί και λαϊκοί. Διαπιστώθηκε από όλους ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο όραμα προκειμένου να διατηρηθεί η διαρκής πνευματική ανάπτυξη και ευημερία της Ι. Αρχιεπισκοπής και του φιλόχριστου ποιμνίου της.

Για το σκοπό αυτό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνέστησε τη Μικτή Επιτροπή για την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημερινών απαιτήσεων για πνευματική ανάπτυξη και των πρακτικών αναγκών μιας διαρκώς εξελισσόμενης ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Αμερική. Αυτής της προσπάθειας ηγείται μία ομάδα διακεκριμένων ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών που εκπροσωπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Στην πρώτη τους συνάντηση, τα μέλη της Μικτής Επιτροπής θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις τους για το πώς το μελλοντικό Σύνταγμα μπορεί να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες των ελληνορθόδοξων πιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας ξεκινά τον δεύτερο αιώνα της.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.