Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, καθώς όπως φαίνεται μπαίνει στην τελική ευθεία το ζήτημα της ρύθμισης των διοικητικών θεμάτων μεταξύ αυτής και του Πατριαρχείου Σερβίας.

Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση επιτεύχθηκε ήδη κατά την τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως προβεί στην χορήγηση απαλλαγής στην Ιεραρχία της μέχρι πρότινος Αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολης Σκοπίων υπό τη δική της δικαιοδοσία και την ένταξη των Επισκόπων της στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου.

Η νεότερη εξέλιξη αναφορικά με το ζήτημα έχει να κάνει με την αποκάλυψη που έκανε το μέλος της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, Μητροπολίτης Δέβρο – Κιτσέβου κ. Τιμόθεος, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

(O Μητροπολίτης Δέβρο – Κιτσέβου κ. Τιμόθεος – Φωτογραφία αρχείου)

Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης, η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα συνεδριάσει στις 20 Ιουνίου με θέμα την ένταξη της Επισκόπων της μέχρι πρότινος Αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολης Σκοπίων (υπό του Πατριαρχείου Σερβίας).

«Θα διεξαχθεί Σύνοδος και θα το ανακοινώσουμε επίσημα. Υπάρχει απόφαση, αλλά δεν έχει επικυρωθεί» δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος.

Με αφορμή το συλλείτουργο που τέλεσαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Οχρίδα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, πρόσθεσε:

«Το συλλείτουργο επιβεβαιώνει την ένταξη, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επίσημα σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων, η οποία θα διεξαχθεί στις 20 του μηνός»

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Δέβρο – Κιτσέβου κ. Τιμόθεος αναφέρθηκε στην τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια του συλλείτουργου στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο με το μετάλλιο του «Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας», την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, έγινε «για την αγάπη που έδειξε στην Εκκλησία μας».

Η ιστορική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία των Σκοπίων ένα χρόνο πριν (9 Μαϊου 2022), έφερε σειρά εξελίξεων καθώς η τοπική αυτή Εκκλησία η οποία παρέμενε σε σχίσμα για περίπου 55 χρόνια, άμεσα επανήλθε στον Πανορθόδοξο κόσμο με τις περισσότερες Εκκλησίες να χαιρετίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά και την αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία της Σερβίας είχε εκφραστεί η άποψη για το τι θα γινόταν με την Αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας του Πατριαρχείου Σερβίας υπό τον Μητροπολίτη κ. Ιωάννη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Μητρόπολη Σκοπίων δημιουργήθηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας όταν η Ιερά Σύνοδος της σχισματικής τότε Εκκλησίας των Σκοπίων απέρριψε τη συμφωνία του Νις (17 Μαΐου 2002) η οποία έδινε λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα. Ο Ιωάννης, Μητροπολίτης τότε Βελεσσών και Παραβαρδαρίου, διαφώνησε με την απόφαση της σχισματικής «Εκκλησίας» των Σκοπίων και επανέφερε τη Μητρόπολη του στους κόλπους της Μητρός εκκλησίας της Σερβίας. Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να επιλυθεί, όπως όλα δείχνουν μετά από αυτή την απόφαση, και το ζήτημα αυτό.

(O Μητροπολίτης κ. Ιωάννης – Φωτογραφία αρχείου)

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης μίλησε σε δεξίωση τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023 μετά το συλλείτουργο που τέλεσαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος.

Στην ομιλία που παραχώρησε ο Μητροπολίτης παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου και Επισκόπων, τόνισε, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα για ενότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι μόνο έτσι μπορεί η Εκκλησία να υπάρχει αληθινά και να αποτελεί μαρτυρία του Καλού σε αυτόν τον κόσμο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.