Η Σερβία αποχαιρετά σήμερα τον Πατριάρχη της κυρό Ειρηναίο ο οποίος εκοιμήθη την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 το πρωί στο Βελιγράδι. Στον μεγαλύτερο Ναό των Βαλκανίων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, (στις 10:00 ώρα Ελλάδος) όπου προεξήρχε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.

Ακολούθησε η Εξόδιος Ακολουθία την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος, τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας, παρουσία πολλών Επισκόπων και Ιερέων του Πατριαρχείου Σερβίας αλλά και προσκεκλημένων από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Μετά την Εξόδιο Ακολουθία και τους επικήδειους λόγους για τον Πατριάρχη ακολούθησε η ταφή του σκηνώματός του στην κρύπτη του Ναού του Αγίου Σάββα.

Επικήδειος Λόγος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας και Τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Χρυσόστομος σημείωσε κατά τον Επικήδειο: «Ο πατριάρχης κατέθεσε την αγάπη και την καλοσύνη του στον Θεό» και συνέχισε τονίζοντας «Αποδείχθηκε άξιος για τον σπουδαίο δάσκαλό του και τον προκάτοχό του, τον Πατριάρχη Παύλο, και αυτό δεν ήταν εύκολο. Γι ‘αυτό είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν».

Στη συνέχεια ανέφερε «Η Εκκλησία πρέπει να είναι πάνω απ’ όλες τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά μας. Ο πατριάρχης απέδειξε ότι είναι ένας ακλόνητος μαχητής για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας της Εκκλησίας. Είναι μια μεγάλη απώλεια για τους ανθρώπους μας και την Εκκλησία. Παρά αυτόν τον μεγάλο πειρασμό, δεν χάνουμε το θάρρος. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι ο Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είναι μαζί μας, θα μας παρακολουθούν, θα είναι πάντα μαζί μας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Επικήδειος Λόγος του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων στην Εξόδιο Ακολουθία του Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, στην οποία είχε παραβρεθεί ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας μίλησε εκ μέρους του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου και εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε «Ο Θεός έδωσε στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν γεμάτος με αληθινή χριστιανική αγάπη για τους ανθρώπους και πάντα προσπαθούσε να είναι κοντά στο λαό του» και συνέχισε τονίζοντας «μοιράστηκε τα δεινά με όλους εκείνους των οποίων η ζωή διακόπηκε από την φοβερή επιδημία μέχρι την τελευταία ώρα της ζωής του. Ενώ στη συνέχεια είπε: «Ο Πατριάρχης Ειρηναίος έκανε πολλά για να διατηρήσει την ενότητα της Ορθοδοξίας και της Κανονικής τάξης στην Ορθόδοξη Εκκλησίας».

«Η ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών στο Ναό του Αγίου Σάββα στο Βρακάρ θα σημειωθεί στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της πατριαρχικής του υπηρεσίας», δήλωσε ο Μητροπολίτης του Βόλοκολαμσκ καταλήγοντας την ομιλία του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.