ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Στην Πολωνία βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής 27 Μαρτίου 2022, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για τριήμερη επίσκεψη (27-29 Μαρτίου) προκειμένου να μεταφέρει μήνυμα παρηγοριάς και ελπίδας σε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην χώρα εξαιτίας του πολέμου που συνεχίζεται για ακόμη μια ημέρα στην πατρίδα τους, την 33η από τη ρωσική εισβολή.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου της χώρας Αντρέι Ντούντα και του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ.κ. Σάββα. Ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία, προκειμένου να τους συμπαρασταθεί και να τους ενισχύσει ηθικά σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν οι ίδιοι και η πατρίδα τους.

Ο Παναγιώτατος αφίχθη στην πρωτεύουσα της χώρας Βαρσοβία, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα, τον Αρχιεπίσκοπο Βρότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεώργιο, κληρικούς της πόλης και τον επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής Γιάκουμπ Κούμοχ. Επίσης, μετέβη στο παρεκκλήσιο όπου εκκλησιάζεται η Ελληνική Κοινότητα της Βαρσοβίας και συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινότητας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδεύεται από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και τον Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλο κ. Ιάκωβο. Επίτροπος του Πατριάρχη ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Πολωνία από το Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, όπου χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό της Αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έψαλε την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε:
“Η Κυρία Θεοτόκος ξέρει από βάσανα, ταλαιπωρία, απόρριψι, καθώς «έτεκε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον» εν φάτνη των αλόγων, «διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύμματι». Η Μήτηρ του Θεού έχει βιώσει και η ίδια την προσφυγιά, καθώς «νυκτός ανεχώρησεν εις Αίγυπτον» μετά του παιδίου αυτής, προκειμένου να το γλυτώση από τους ζητούντας την ψυχήν αυτού. Αναγκάσθηκε να ξενιτευθή από τη Βηθλεέμ στη μακρινή και άγνωστη Αίγυπτο, η οποία όμως απεδείχθη ένας πραγματικός τόπος φιλοξενίας μιάς διωκομένης μάνας και του βρέφους της, χώρος υποδοχής και καλωσορίσματος του ξένου, του πλησίον. Όπως ακριβώς η Πολωνία, η οποία άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της για να υποδεχθή εκατομμύρια Ουκρανών, οι οποίοι ωδηγήθηκαν στην προσφυγιά, λόγω του φρικτού πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους.

Σ᾽ αυτήν την φιλόξενη χώρα μεταβαίνουμε το εσπέρας της Κυριακής, όπως ήδη θα έχετε πληροφορηθή, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Προέδρου της Πολωνίας, Εξοχωτάτου κ. Andrzej Duda, αλλά και του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της εκείσε Ορθοδόξου Εκκλησίας, αδελφού Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα. Γι᾽ αυτό ήρθαμε απόψε εδώ, για να ζητήσουμε τη μεσιτεία της Βλαχερνιώτισσας, προκειμένου να μεταφέρουμε από την Σταυροαναστάσιμη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία στους κοπιώντας και πεφορτισμένους αδελφούς μας πρόσφυγες εξ Ουκρανίας που βρήκαν καταφύγιο στην Πολωνία, μήνυμα παρηγορίας και ελπίδος. Μεταβαίνουμε εκεί για να τους δούμε πρόσωπον προς πρόσωπον και να τους πούμε: «Κουράγιο παιδιά μας! Γνωρίζουμε ότι ο σταυρός που σηκώνετε είναι βαρύς και έχουμε έρθει ως συγκυρηναίοι. Μην αποκάμετε! Εναποθέστε την εμπιστοσύνη σας στον Αρχηγό και τελειωτή της πίστεώς μας, τον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα βρήτε αναψυχή! Η Ανάστασις έρχεται! Το ‘Χριστός Ανέστη’ θα ακουσθή και πάλιν ως νικητήριος παιάνας»!”.

Επανειλημμένες εκκλήσεις για επικράτηση της ειρήνης και η καταδίκη του πολέμου
Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο μήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις για επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία, καταδικάζοντας παράλληλα την Ρώσικη εισβολή στην χώρα και εκφράζοντας την συμπαράσταση του στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.

Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Εκκλησίας της Πολωνίας, την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα να καλεί τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο να συμβάλει άμεσα έτσι ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία μεταξύ δύο αδελφικών λαών.

Παράλληλα, με ανακοίνωση της η Εκκλησία της Πολωνίας γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι η μέχρι τώρα ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες ξεπερνάει σε αξία τα 94.000 ευρώ.

Σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας: Ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών ροών μετά και από την επίθεση στη Λβιβ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανθρωπιστική κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους χιλιάδες αμάχουν να αναζητούν τη σωτηρία στις γειτονικές χώρες και κυρίως στην Πολωνία. Αν και τα τελευταία 24ωρα έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσφυγικές ροές, εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν και πάλι μετά την πυραυλική επίθεση στην Λβιβ. Οι αρχές αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τη σίτιση και τη στέγαση των προσφύγων. Συνολικά, έως σήμερα περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία.

πηγή: ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.