φωτό: Μιγκιρντίτς Αρζιβιάν - Ηλίας Κουλουρίδης

Τον περασμένο Μάϊο το Νιχώρι του Βοσπόρου διοργάνωσε ξεχωριστές λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις επετείους των 180 χρόνων από την ανέγερση του Ι. Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης και των 150 χρόνων από την εκδημία του Μ. Ευεργέτου της Κοινότητος Νεοχωρίου Στέφανου Καραθεοδωρή, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στον αυλόγυρο του ναού του Αγίου Νικολάου.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, αφού ο Στέφανος Καραθεοδωρής είχε καταγωγή από το χωριό Μπόσνα της Ανδριανουπόλεως, οι κάτοικοι του οποίου, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκαν το 1923 στο Αχυροχώρι, το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε Νέα Βύσσα και σήμερα υπάγεται στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Τις εκδηλώσεις αυτές αλλά και τις εορταστικές του Αυγούστου (γιορτή της Παναγίας) στο Νιχώρι, πλαισίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Βύσσας “Στέφανος Καραθεοδωρή», με αφορμή ακριβώς τις παραπάνω επετείους.

Έτσι, ήταν απολύτως φυσικό το Νιχώρι να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου 2017 στην Ορεστιάδα και τη Ν. Βύσσα, προς τιμήν του αείμνηστου Στ. Καραθεοδωρή και τις οποίες τίμησε με την παρουσία Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην Ορεστιάδα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το Νιχώρι του Βοσπόρου Στην Ορεστιάδα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το Νιχώρι του Βοσπόρου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.